Vilken övning är bäst för att bygga rumpa!?

Jag får ofta frågor om träning, många vill forma till rumpan och vill veta vad man ska köra för träning för att lyckas med detta.

Först och främst krävs det lite hårt arbete bakom samt bra MAT.. men man kan ju välja att effektivisera träningen ändå med hjälp av övningar där man aktiverar många muskler samtidigt och detta i samband med att utmana kroppen med nya övningar då och då skapar resultat.

Att blanda tunga övningar med övningar där du jobbar mer med kontakten är en bra kombo.

Det finns 1 övning som enligt undersökning ger bäst aktivering i rumpan. Denna övning med tunga vikter som utmanar kroppen är den absolut bästa för tillväxt av rumpan. Denna övning heter då Hip thrust

Här ser man enkelt vad hip thrust är för övning. Det går att variera med hantlar istället för skivstång osv. Utan vikt funkar med.

Men om du kommer upp i vikter här så kan jag garantera dig resultat.. det är väldigt svårt att INTE få träff i rumpan med denna övning. Det bränner!! MEN

om du inte brukar känna av kontakten i rumpan när du tränar så tycker jag att du först måste försöka öva på detta via övningar där du enklare kan hitta kontakten med rumpan. Övningar som Kickbacks utan vikt/med vikt, sidekick, donkey kick, höftlyft osv.. försök hitta kontakten med rumpan.. du kan ju testa att sitta på en stol och se om du kan spänna skinkorna så att du rör på dig lite eller om du helt enkelt känner av de musklerna.

Att komma ihåg är också att rumpan består av 3 muskler. Vi vill såklart aktivera dom allihopa och då går det kanske inte bara att använda höftpressar eller benböj för att aktivera dom, för de mindre kräver mer jobb ut i sidorna och bakåt osv. (Flera olika vinklar)

Sen vill jag rekommendera tunga utfallsteg där du känner kontakten i rumpan, testa olika lutningar med ryggen, testa vart knät åker så kommer du säkert hitta rumpans kontakt tillslut.

Sen har vi djupa benböj alltid bra!! Kan du inte gå djupt nu så gör inte det något. Då får man träna mera på detta så kommer du bli bättre.

Raka marklyft i alla varianter är också bra men det är så att alla kanske inte hittar rätt i den övningen utan känner mer i ryggen då. Så öva öva och träna på detta. :)

Men som sagt gudarnas övning för rumpan är HIP THRUST ☝️

Gillar

Kommentarer