Sovrutiner och varför vi bytte från spjälsängen

(Varning lång inlägg men kanske bra tips!) ♡

Som lovat så ville ni ha en uppföljning på Franks sovrutiner.. sist jag skrev om det här så skulle ju vi försöka ta kampen och få han att sova i egen säng för att vi var lessa på att gå runt med honom i bärselen i timmar.. 

Ju längre tiden gått nu desto svårare har det blivit igen! Vi kom in i en period då han bara ville ligga på vår mage och gärna så heeela natten. Vi sov ju halvbra såhär hela familjen och några dagar övergick till veckor med väldigt mycket närhetsbehov från Franks sida. Det är ju såklart supermysigt att han vill ligga på en och komma till ro i ens famn men det blir ju tillslut extremt tufft och jobbigt när man själv ska försöka få sig lite sömn. 

Sen har Frank varit så himla pappig den senaste tiden, han bara skriker och gråter när jag ska natta honom och jag har testat allt! Läsa sagor, gå med bärsele, vagga i famnen, se på godnattsagor i telefonen, kolla barnprogram, ta ett sent bad, bara släcka ner helt, använda nattlampa, sjunga, va helt tyst. Ja ALLT!! mina nattningsförsök har kanske pågått i 1h innan jag fått ge upp, och så fort jag då släppt ner han på golvet så springer han till Simon och slänger sig på honom och där kommer han till ro på 1 sekund. Så jäkla sjukt! Så det har blivit att Simon fått natta mer nu då det typ enbart är han som funkar i nuläget, jag tar ju kampen men inte så kul när det gråts i över 1h :( 

Därför har vi haft svårt att vagga Frank till sömns och sen lägga ner honom i hans säng för då har han direkt börjat gråta och ställt sig upp med utsträckta armar för att få komma upp. Vi har testat alla metoder där med för att få han att somna i sin säng men nej nu funkar inte det längre utan så nära oss som möjligt är hans grej nu! 

Därför har han ju fått sova hos oss i vår säng då vi nattat genom att låta han få ligga på oss, men nu börjar detta bli lite för jobbigt. 

Därför kände vi att spjälsängen skulle bytas ut, eftersom han knappt sovit där själv och somnar inte i den och somnar definitivt inte om i den om han vaknar! 

Vi ville ha en säng där vi kunde natta honom med han. Eller bara kunna ligga brevid och läsa bok för att koppla av, inte så lätt i en spjälsäng att läsa vid när han bara står upp i den helt oavkopplat! Haha

Så ja, en säng där vi får plats att natta och även sova i om han vaknar på natten och behöver hjälp att somna om. Så tänkte skriva om hur det gått nu dessa 2 nätter när vi testat nattning i hans nya säng! 

Nattning 1   

Jag försökte med allt. Läsa saga, kolla video, vagga ja jag lät han gråta i min famn i 20min men ingenting hjälpte så tillslut kom Simon och tog över och båda 2 somnade direkt.. i Franks säng då. Jag fick skicka ett sms och växla Simon när middagen var klar för kvällen . Frank sov där tills natten när jag vaknar upp som ur en dröm där jag hör små små fötter dra efter sig på parkettgolvet.. så vaknar jag upp och ser att vår dörr åkt upp och ute i vardagsrummet traskar Frank runt lite trött och fundersam! Lilla lilla älsklingen!!!! ♡♡ då har han alltså klivit upp uran att göra ett ljud från sig. Inget gråt som annars, och försökt komma in till oss! Åh hjärtat ♡ tog han och gick tillbaka till hans säng där vi la oss tillsammans, det tog lite tid för han att komma till ro men vi somnade och sov till 08.30!! Perfekt 

Nattning 2 (igår) 

Simon försökte natta 1h ungefär och när jag kom hem från gymmet så tog jag över med bärselen och lite gråt.. Men fick bukt på det genom lite banan och vatten i selen ;) sen när han nästan hade somnat så tog jag ur han ur selen och bara vaggade på honom. Tills vi sen la oss ner i hans säng där jag på honom på mitt bröst men då direkt rullade han av mig och la sig tyst och avslappnad brevid mig! Då blir man chockad!! Hör och häpna. Där somnade han!! Så jag kunde smyga upp sen efter 5min och han sov så tills 5 på morgonen!! 

Men tack vare första natten då när han gick upp själv så blev jag lite nojig att det skulle ske igen och kanske att han skulle göra något här hemma medan vi sov så jag kunde knappt sova en blund inatt för jag låg bara och kollade på dörren, samt lyssnade efter minsta lilla ljud i babymonitorn. 

Men ja, imorse då hörde jag att han började traska upp utan gråt denna gången med, så mötte jag honom i vardagsrummet och gick tillbaka till hans rum. Han vred och vände på sig men kunde inte somna om så då gick vi upp och tog morgon! Tidigt idag men efter att han sovit hela natten så gör det ingenting :) 
Nu ska vi hålla i detta och fortsätta på detta spår då det faktiskt känns väldigt bra! 

Så tips till er som kanske har svårt att natta barn i spjälsäng, tycker att den här lösningen är kanon! Sen kan han gå in och lägga sig ner när han är trött också, bara att kunna lägga sig och vila betyder mycket tycker jag! Dessutom har jag ju lagt madrassen i lägsta läget alltså mot golvet och då får han ju en lång runtom sängen så att han inte rullar ut och kanske slår sig. Man känner sig trygg och lugn! Sen är ju dom där sagostunderna i sängen så mysiga!!! Även om han inte somnar då då visar man ju honom hur man kan ligga ner och koppla av där man ska somna. Viktigt:) vår lilla kille behöver verkligen träna på att koppla av! ♡ har ni frågor så ställ på. Frank tar ju som sagt varken napp eller snutte eller dricker någon välling eller liknande så vi har inga "hjälpmedel" ska försöka införa gosedjur mer iaf! 

Gillar

Kommentarer

Malin
,
Hej! Ser jättefint ut! Vad heter sängen? Liknar "kura" från Ikea fast ändå inte riktigt
viktoriabergh
,
Tack snälla! ☺️ det är den men vi har fixat den med lite målarfärg och ljusslingor