Sova i egen säng

La upp en video på Instagram för dom som följer mig där.. visade upp när Frank grät och grät då jag skulle försöka få han att somna i egen säng.. jag eftersökte då tips på hur det ska lyckas?? 

Vi har nämligen bara gått bakåt och bakåt i utvecklingen här hemma gällande hans sov vanor! 

Från att kunna sova hela nätter/sova i sin säng/kunna somna när man klappar på honom till- att behöva bli buren på till att få sova i vår säng halva natten, till att behöva gå i bärselen i ca 30min!!! Till att vakna upp oftare och vill gärna sova hos oss. 

Vi sover sämre, alla sover sämre och jag har gått färdigt med den där jävla bärselen.. så känner jag. Detta har jag försökt ha överseende med hela tiden för jag tänker att det är en fas, det är tänder, det kommer ändras men det går ju bara sämre och sämre och sämre! 

Så nu ska vi försöka vända på detta. Jag började ikväll med att testa något nytt. Vi satte på pyjamas, borstade tänderna, jag hade köpt en nattlampa till honom som jag tände, sen la jag honom i hans spjälsäng och tog med 3 böcker.. jag drog ner ena sidan av spjälsängen så den blev lägre och drog sängen till vår säng. För då kunde jag ligga ner och läsa bok för honom! Vilket inte var intressant alls, försökte gång på gång innan jag kände nä detta skiter vi i.

 Jag tog då fram mobilen och satte på natti natti cirkus som är en mysig natt film där de säger godnatt till olika djur. Frank blir väldigt lugn och trött av detta men jag fick sätta på videon 3 gånger!  Ändå så kunde han inte lägga sig ner och slappna av helt eller somna då dvs. Stängde då av och bara låg där bredvid honom. Jag låg med halva kroppen på hans spjälsängssida och med en arm ner i hans säng. Han tittade inte ens på mig utan ställde sig upp på kortsidan mot vardagsrummet och började stor tjuta och skrika "pappa"... så lät det i ca 5-7min och sen kom han och la sig bredvid min hand, då strök jag den på hans rygg lite bestämt men lugnt och han låg stilla och tyst länge.. sen började han skruva på sig och gjorde samma sak igen. Ställde sig upp och börja gråta.. 10min senare la han sig igen för att somna men lyckades inte denna gången heller.. under denna tid sa jag ingenting nästan, ibland bara det går bra, vi ska sova, godnatt.. men nej ändå så funkade inte detta!!  

Tillslut kom simon in och jag gick för att kissa, sen la ja mig bredvid simon i sängen för att se om det gick vid ett sista försök, men då grät han så att han höll på att kräkas gång på gång och då plockade jag tillslut upp han för att trösta! 

Så frustrerande då jag ändå liksom halvt som halvt var nere i hans säng men ändå så kom han inte till mig för tröst eller ett försök till att jag ens ska plocka upp han utan han bara står och gråter.. förstår inte hur vi ska kunna gå vidare i detta, man kan ju inte låta han få hålla på såhär? Det kanske skulle ta 2h eller 3h om man inte gav upp? Men känns ju inte humant för honom stackaren.. han somnade tillslut på mitt bröst i sängen och då hade alltså nattningen tagit 1,5-2h ..... de där 20-30 min med bärselen kanske inte är så illa ändå när jag tänker efter? S U C K :( 

Gillar

Kommentarer

Jennie
,
Det är bara att kämpa på, hade en kompis som vaggade deras dotter till söms och dom hade det jobbigt när dom skulle bryta vanan. Men saken är att man inte får ge upp. Sen kan det också vara att han sover för mycket dagtid? Eller för sent på eftermiddagen det påverkar också sömnen nattetid. Alla barn sover ju olika men vår son sov mellan 11-12.30/13 när han var 1 år och nu när han ät 1,5år sover han en halvtimme till en timme vid 11. Han sover 12-13 timmar på natten så han behöver inte mer 😊 Så jag tycker ni ska kämpa på som ni gör och fundera kring sömnen dagtid 😊 Det kommer bli bättre bara ni inte ger upp, då skjuter ni problemet framför er, lycka till <3
•L
,
Hej hopp! Det bara är nog bara att kämpa. Hitta en rutin som fungerar och känns smidig & bra för er och köra stenhårt på det i delar. Alltså att ex första halvan av rutinen är slagen i sten medans andra halvan är mer ruckbar, tills det första sitter och sedan öka på med bestämdheten genom hela rutinen. Kanske kan fungera, bara en spontan tanke. Vad gäller gråten "ska" man lyssna efter typ pauser, alltså om han skriker rakt ut men andas emellan eller pausar och andas men inte kippar så kan han låtas gråta. För då "ska" det vara ett uppmärksamhetsgråt. Det är först när kippandet och hulkandet kommer som du kanske inte längre kan låta han hållas! Tänkte så du har ngt att gå efter vad gäller skrik. Aldrig behövt pröva själv men kanske kan vara lugnande för en själv att lyssna och läsa av gråten typ. Gör du säkert redan men ändå! Haha! Fortsätt kämpa! Det är skönt när det går över
Lisen
,
Vi hade en säng bredvid spjälsängen , när ena dottern var lite. Så jag låg med en hand på hennes rygg hela natten.
Madeleine
,
Instämmer med Kristina här Mörkt rum, favoritsnutte, mätt o trött. Vi lägger ner, säger godnatt o går snabbt ut. Hon kan ibland böka o låta lite, men vi går inte in om det inte blir gallskrik. Då görs proceduren om. I början eller i perioder (bakslag kommer ju) myser vi i soffan en stund innan vi börjar om igen. Jag har oftast varit för snabb att gå in o trösta för att jag inte orkar höra när hon är ledsen, medan pappan har lite mer is i magen. Pappans tålamod har lett till att hon nu ofta kan somna på egen hand och även somna om när hon vaknar på natten. Ge inte upp! Sen känner ju ni Frank bäst och kommer hitta den metod som passar er bäst. Men detta har funkat för oss. Kram
Kasandra
,
Förlåt jag måste helt motsäga detta med stenhårda rutiner och regler. Kanske för att vi är skiftesarbetsre. Vi har aldrig haft bekymmer med sömn för våra pojkar. Det är 1 år och 4 månader mellan dom. Jag har så svårt för att hela livet ska vara på paus och när partnern ska lägga går det inte för att barnen är mer vän med den andra. Rimliga rutiner för en småbarnsfamilj tycker vi är att man går upp mär man vaknar, äter frukost när man är hungrig äter lunch och sover därefter när man är trött. Käkar mellis och sedan middag och lägger sig sedan när man är trött. Om vi skulle gå till oss själva. Vem vill somna exakt samma tid varje dag. ?
Sophie
,
Hej, jag vill själv inte att bebis ska grina en längre stund i spjälsängen, men tänk detta perspektiv istället. Om bebis grinar i spjälsängen och upplever brist på trygghet och vi som förälder väljer då att ta upp för att trösta, visar man inte då att bebisen har rätt? Att bristen på trygghet i spjälsängen är befogade och spjälsängen är ”farlig”. Skulle hellre försöka natta om genom att klappa och hålla om på nå vis när bebis fortf var kvar i sin säng 😊
Caroline
,
Hej! Kämpa på, ni känner er son bäst och kommer hitta rutin även om det tar tid. Barn kan nog vara väldigt olika, jag har en väninna med en dotter som är ungefär lika gammal som vår son (10 mån) o hon vägrar sova själv eller mer än 2-3 timmar i sträck och de har de skitjobbigt Vår son har sovit i egen säng o rum sen han var 4 månader, oftast smärtfri läggning men ibland jobbigt såklart. Han sover i princip alltid hela natten 20 till 07-08. Ett tips som ni kan prova som funkar på vår son, vi busar innan vi lägger ner honom. Först flaska i famnen i hans nedsläckt rum (förutom en ljusslinga som lyser upp lite). Sen brukar vi busa på kroppen, kittlas o säga roliga ramsor. Han skrattar så han kiknar o blir avslappnad. Där man skrattar är man trygg liksom Förut somnade han alltid i famnen men nu är han vaken när vi lägger ner honom, vi brukar höra en avslappnande suck o så pillar han lite på en snuttis o somnar. Jag tror att det är lättare att göra detta när de sover i eget rum dock.. När vi var utomlands i höstas o delade rum, han hade egen spjälsäng brevid vår, så sket sig alla rutiner Han såg oss när han vaknade till o då var det kört.. Hoppas ni får bättre nätter framöver!
Malin
,
Fy vad jag lider med er, har också varit där med våran minsta som är 15 månader nu. För oss blev det så himla mycket bättre när hon började hos dagmamma och sov enbart en gång om dagen (innan körde hon 2 powernaps en på fm och en på em). Dagmammans rutiner att bara lägga ner henne följde även med hem vilket vi är oerhört glada för då vi hade ett evigt buffande i rumpan innan. Men allt hänger i grunden på att hon aktiveras under dagarna, lite som en terrierhund Jag tror att vi inte insåg att ju äldre de blir desto mindre sömn krävde hon och vi tolkade gnälliga eftermiddagar som övertrött och valde då att söva henne när hon egentligen bara var uttråkad. Tänk så bra det hade varit om framtiden kunde hälsa på och säga vad man ska göra Lycka till!!
Emilia
,
Förstår precis vad ni går igenom! Vi har haft precis likadant med våran dotter som vägrade sova själv när hon var mindre och även utan bröstet då.. dom gångerna hon sov i sin säng var om jag ammat henne till sömns och lyckats lägga ner henne utan att hon vaknat. Hon vakna minst två ggr i timmen och tillslut gick jag antingen o la mig eller så fick hon sova på mig i vardagsrummet tills vi gick o la oss.. Vid 10 månaders ålder kände vi att nu måste detta få en ändring så jag slutade först med amningen och de va tre nätter med rent helvete. när vi lyckats med det så ville jag ta tag i biten med att hon också ska sova själv, trodde det skulle komma automatiskt om jag slutade amma men det gjorde det inte. Vi försökte hitta någon rutin med bok osv men det har aldrig riktigt funkat för oss.. Tillslut en kväll så bestämde jag mig att ikväll ska det gå, jag ska låta henne vara i sin säng tills hon somnar utan att ta upp henne hur ledsen och arg hon än blir. Så jag drog in sängen mot våran och la mig brevid och stoppade in handen mellan spjälorna. I början va hon glad och satt o lekte lite men vart tröttare och tröttare hela tiden samtidigt som hon inte alls ville somna för att hon inte låg brevid/på mig.. efter 2,5 timme, varav en timme av bara rent skrik så somnar hon på min hand som jag har på hennes kudde. Kändes hemskt att inte ta upp henne när hon grät så men samtidigt så va jag ändå brevid henne hela tiden och tröstade fast på ett sätt hon inte var van vid då. Den natten vaknade hon 1 gång vid 4 tiden och somna sedan om genom att jag bara stoppade in min hand mellan spjälorna. Det var första natten någonsin som hon sovit från ca 21 till 04 utan att vakna nånting. Andra natten var det samma sak med skrik men inte lika länge. 3 natten somnade hon på 30 min, förutsatt att jag låg brevis henne fast i min säng med armen instoppad mellan spjälorna så hon kunde ha huvudet på min hand. Sedan har vi gjort så varje kväll, hon började med välling sen också så den drack hon i
viktoriabergh
,
Tack snälla för att du orkade skriva och dela med dig av detta fick lite mer kött på benen nu och pepp! Heja oss! Och bamsekram till dig! ❤️❤️