Sluta amma

Nu ska jag sluta amma.

Vi har ju försökt fasa ut och vi började med nätterna vilket kanske verkar bakvänt men eftersom vår lille Frank mest "åt" smuttade sig nätterna igenom så kände vi att vi behövde ändra på detta och bryta mönstret.. för att han förhoppningsvis skulle äta mer dagtid och även få mer sammanhängande sömn.

Efter 1 veckas kamp så började vi släppa på principerna, från att inte amma innan 06.00 på morgonen till att förflytta den tiden till 05, 04 och sen 03.30..

Han var otröstlig dessa tider när han vaknade och vi försökte följa hans behov genom att då ge han bröstet. Detta var alltså efter 1,5veckor.

All tid där innan var ganska bra, sov sammanhängande och kunde lätt vaggas om.. men sen blev detta bara värre och värre och vid 00.00 så började samma otröstliga skrikande, timmar höll vi på att trösta och vagga och försöka söva.

Vi kunde inte efter så lång tid gå emot honom så vi släppte efter och jag ammade honom på nätterna för att få någon slags sömn. Man orkar bara en viss mängd sömnlösa nätter i rad. Det blir liksom en kamp som man måste ge efter..

Nu har vi kommit fram till att det säkert blir för rörigt för honom att få bröstet ibland och ibland inte, som att han fattar att han inte får bröstet innan kl 05. Nej.... tyvärr inte.. speciellt inte när jag ammade honom på dagarna.

Han äter därför JÄTTE DÅLIGT under dagen, det är inte så att han inte gillar det vi ger honom, tvärtom han verkar gilla mat! men bara när det passar honom.

Helst vill han bara ha bröstmjölk, grötklämmis(frukt), mat från våra tallrikar och pulvergröt (ibland). MEN i allt för små mängder för han vet ju att han bröstmjölken sen... .

Vi har nu varit på BVC och det visar sig tydligt på kurvan att han får i sig för lite.. den fortsätter att dippa nedåt och min barmorska stöttade oss 100% i vår plan med att sluta amma. Hennes råd hade varit att ge han mer mat och när det då inte går att bara "ge han mer mat" så enkelt som det låter, så tyckte hon också att vi nog måste sluta amma för att få han att äta mer. Vi ska även försöka ge han mer vanlig mat då de verkar funka bäst på honom. Eftersom han är så tidig i utvecklingen motoriskt med krypandet och ståendet osv så är han nog tidigt utvecklad med maten också. Han vill gärna tugga och inte ha barnmatsburkarna med sörjan i. Han gillar mycket smak och det ska gärna vara det vi äter. Så vi kommer få anpassa vår kost efter honom nu lite i början för att få han att äta mer. Sen kommer det ju naturligt när amningen försvinner för då finns det inget val. Han kommer ju inte svälta sig, men jag räknar med 3dagar av dåligt matintag och en gnällig bebis som är hungrig..

Vår plan blir att ta in på hotell i 3 nätter och skicka hit min mamma med tåget från Karlstad. Så att hon kan sova över i vår lägenhet med Frank så han får sövas i sin hemmamiljö i sin säng med allt tryggt.. Mamma har umgåtts mycket med Frank både på resan i Cypern tillsammans, och i helgen sov vi ihop i sommarstugan jag mamma och Frank.. han somnar tryggt i hennes famn för där luktar det inte mjölk. :)

& eftersom Simon har ett jobb att sköta så orkar han inte ta denna kampen ensam tyvärr. vilket jag förstår då han går upp till jobb vid 5 normalt sett och jobbar till kvällen.. det blir för kämpigt. Denna lösningen känns bäst för oss! skulle det vara så att han blir helt hysterisk och mamma känner att jag måste komma så kan jag ta bilen hem på kvällen/natten.

Känns ändå bra att vi fått stöttning nu från BVC och hade Frank lagt på sig som han skulle så hade detta kanske inte varit planen. men nu känns det jättebra. :) På så vis kan jag trösta mig själv av att han faktiskt behöver detta.. även fast det hade varit mysigt att hålla igång ett tag till med amningen. <3

Gillar

Kommentarer

viktoriab
,
Tack! Ja vi får försöka med välling 😊 han gillar inte de dock men får prova.. kram!
Caroline
,
Hei Viktoria! 😊 Jeg har fulgt deg en liten stund og har en sønn som er en måned eldre enn din. Her i Norge er de veldig streng på at amming eller erstatning skal være en del av næringen helt til barnet er 1 år. Fra 7-8 måneder blir de ammet rundt 2-4 ganger om dagen i tillegg til mat, eller flaske 3 ganger om dagen. Men man tilbyr alltid mat først, da de skal lære seg dette 😊 har du prøvd å avslutte bare natt amming og så amme bare på dagen? Min sønn er veldig småspist, men legger godt på seg. Han spiser grøt om morningen, så en flaske når han skal ha første lur. Så når han våkner får han smoothie, frukt eller skive til lunsj. Middag får han vanlig baby middag. Så til lur Nr 2 får han en ny flaske. Så er det kvelds og flaske på sengen. Han sover fra 19.00-08.30 😊 Du har ihvertfall gjort en fantastisk jobb og ammet i 7 måneder! All respekt til deg og din nydelige sønn 😊 jeg mener ingen kritikk med det jeg skriver, men tenkte bare fortelle hvordan vi gjør det. All lykke til og gleder meg til å følge dere videre 😊
viktoriab
,
Tack! Ja vi testade att ta bort kvälls/natt amningen utan vidare resultat. Så detta behövde vi göra för att få en bebis som äter mer. Dessa 2 dagar har redan gett resultat. Han äter mer. Vilket han brhöver då hans vikt dalat. ♡ tack iaf♡
viktoriab
,
Ja men han går ju bara ner och ner i vikt och är gnällig (hungrig) jag har inte tillräckligt med mjölk i tuttarna. Så detta förstår jag att dom föreslår. Hade jag inte velat sluta amma så kanske dom hade sagt amma oftare. Men nu stöttade hon ju vårt beslut. Inte konstigt alls
Anna
,
Vilken dryg kommentar Josefina, när hon kämpat/kämpar så hårt. Huvudföda upp till ett år? Nja enligt min bvc, huvudföda upp till 6 månader och därefter tillägg efter vanlig mat. Vilken tur att alla är olika och närhet är jag helt säker på att barn kan få utan amning med!
Christin
,
Får jag fråga vad han vägde nu? Hur mycket hade han ökat sen förra besöket? Bvc kurvorna är baserade på främst flaskmatade bebisar, vill du få en klarare bild över hur kurvor för ammande bebisar ser ut så kolla WHO's kurvor för ålder/vikt. Där kommer du se helt andra resultat lovar jag dig. Det finns någon som kallas amningspuckel som endast helammande barn får. Det innebär att kurvan skjuter iväg i början och lägger sig sen på sin egen kurva runt halvåret, det ser då ut som en puckel. Så längr Frank utvecklas, mår bra och är med så behöver du inte oroa dig ifall han inte äter fulla portioner ännu. Det kommer med tiden, han kommer inte svälta sig bara för du avslutar amningen. Lycka till!
viktoriab
,
Han vägde 7150gram. Och hade dippat.. förstår att kurvan inte är livsviktig att gå efter, men har ju känts som att vi haft en hungrig/missnöjd bebis som ätit för lite. Samt så ville vi ju sluta amma och därför blev detta en bra lösning. 😊
Malin
,
Å jag tror jag vet på ett ungefär vad du går igenom.. bara det att jag var själv med min lilla tjej från 7 månaders ålder. Hon gjorde exakt som Frank, åt inget knappt på dagarna men ville amma varannan timme på natten. Vid 9,5 mån ålder sa min Bvc sköterska att det är dags att sluta amma och efter det så åt hon gröt morgon å kväll sen har hon sovit hela nätter sen dess ✌ Hon har aldrig velat ta Nappflaska vilket jag är väldigt tacksam för då man slapp vällingen på natten. Stort lycka till!
Sofia
,
Älskar din blogg! Du är så ärlig och skriver även om dom "mörka" stunderna av mamma livet! Du PR grym som kämpar på, tycker det låter alldeles underbart att ni hittat ett sätt som passar er.. försöker själv avbryta amningen med min snart 6mån dotter men här går det inge vidare! Men får grym inspiration av att läsa din blogg och det ger mig mer energi till att kämpa vidare
viktoriab
,
Åh tack!!! Ja men har man bestämt sig så går det.. och funkar det inte just då så kanske man ska lägga ner kampen och försöka igen efter någon vecka. Kan ju va en fas som krockar med kampen och då är de tufft! ♡♡ kämpa!!