Planera föräldraledigheten 

(Såg nu att mitt inlägg hamnat på fel datum så ni har inte sett detta som jag publicerade i förmiddags!)

Fick iaf frågan om jag vill göra ett inlägg hur jag tänker kring planeringen av föräldraledigheten! Så eftersom vi var heeeelt vilse i detta så kanske mina tankar & tips kan hjälpa någon där ute.
Börja med att fundera över hur dagarna ska vara uppdelade mellan pappa-mamma ledigheten.. vi kom fram till att jag ska vara mamma ledig så många dagar som möjligt och detta innebar ju alltså att jag kunde få alla Simons dagar förutom de 90dagarna som han måste ta.
Vi räknade på hur många dagar i månaden vi behövde planera in för att få ut en hyfsad peng så att räkningarna skulle täckas (detta blev ju dock fel för oss) eftersom vi i senare skede insåg att dagarna inte skulle räcka så långt! Då vi slarvigt nog INTE planerade månaderna i förväg riktigt utan bara de närmsta... så egentligen skulle vi kanske behövt gå ner i dagar/veckan för att kunna få vara mamma ledig lite längre och därav slippa dra ner dagarna från 6-7dagar i veckan ner till 4-5.. det gör ganska mycket för plånboken att sänka så mycket.
Det hade kanske varit mer optimalt att ligga på 4-5 dagar/veckan för att få en stabilare inkomst månad efter månad.. men men! Vi känner ju att i efterhand såhär så var det så vi behövde göra för att våra utgifter var högre i början och lägre nu när ersättningen är lägre.
Så planera gärna låååångt i förväg på försäkringskassans hemsida, gärna hela mamma/pappa ledigheten för att bara få en överblick hur det kommer att se ut för er. Det går ju ändra allt flera gånger om i ett senare skede.
Tänk på att du ska skydda din SGI (sjukpenninggrundandeinkomst) fr.o.m. den dagen ditt barn fyllt 1år om du då ska vara mamma/pappa ledig med ditt barn så behövs de tas ut minst 5st hela dagar med föräldrapenning för att skydda den SGI som de har beräknat från den tiden när bebis föddes.
Annars kan denna komma att sänkas!
Detta betyder med andra ord att du kanske får ut mindre pengar än vad du skulle kunna ha rätt till vid tex vab och sjukskrivning. Man behöver nödvändigtvis inte ta 5st föräldra dagar i veckan för att skydda sin SGI. Utan....
Du kan även jobba upp den procentuella del som saknas för att uppfylla den procent du jobbade när SGI räknades ut.
Exempel. Säg att du jobbade 100% innan mammaledigheten då är alltså din SGI beräknad på detta. Därav behövs ju 5 mamma dagar tas ut i veckan för att det ska räknas som 100% MEN väljer du att kanske jobba 1 dag eller 2 i veckan så behöver du ju då inte ta ut någon mammadag för detta. Jag som nu tjänar pengar på min blogg och sociala medier sköter ju ett jobb i och med detta och kan ju på så vis ta ut färre dagar i veckan efter det att Frank fyllt 1.
Allt måste dock skrivas in i anmälan eller ansökan på försäkringskassans sida så att de vet att du har ett jobb på sidan eller jobbar någon procent. OM du inte vill ta 5dagar/veckan. Bra att veta om detta tycker jag så man slipper stressa över att behöva ta just så många dagar för vissa kanske inte har den möjligheten men har möjlighet till att jobba extra på kvällen/helgen så att man ändå kan hålla SGI skyddad.
Glöm inte bort att du får vara sjuk när du är mammaledig eller pappaledig OM bebis fyllt 8mån, då ska ju sambo vabba och du gå in och anmäla dig sjuk. Sen ska du friskförklara dig när du blivit frisk och har det inte gått mer än 7dagar så behövs inget läkarintyg som vanligt, du får alltså sjukpenning för att du legat hemma och mått dåligt samtidigt som du sparar mammadagar då. Så att vara sjuk är OKEJ, jag vet att många mammor kämpar sig igenom dagar med feber och dunderförkyldningar just för att man kanske inte vet om detta!
Så ring hem mannen på VAB nästa gång DU mår dåligt, du ska inte behöva ta hand om ett barn när du mår skit.
(jag vill poängtera att jag kanske inte har hundraprocentig information och det finns folk som är duktiga på detta område, jag talar om mina erfarenheter och påläsningar så om någon känner för att rätta mig så är det helt ok) all upplysning är bra!
Hoppas jag kan hjälpa någon iaf. ❤️

Gillar

Kommentarer