Pinsamheter som ingen pratar om

Nu tänkte jag lyfta en sak här på bloggen som INGA pratar om. Det handlar om det som händer efter det att man har fött barn.
Vi ska läsa på så mycket om graviditeten, lära oss allt om hur man tar hand om en bebis, hur man ska andas rätt igenom förlossningen genom profylax kurser och om själva händelseförloppet osv! I det stora hela så är dessa informationsträffar och träning inför förlossningen jätte bra men varför får vi inte reda på hur det ska kännas/bli när man faktiskt fött barnet!? Det pratas mycket sällan om tiden efter bebis... och nu vill jag inte ens lyfta känslorna/tankarna som kan uppstå eller saker som rör bebisen för det är den andra biten jag vill ta upp. Vad som sker i vår kvinnokropp efter att ha fött barn.

INGEN sa till mig eller mina väninnor som fött barn att mjölken inte kommer rinna till förens dag 3-4 typ.. att man ska behöva sitta hemma som ny mamma, känslig och ny i sin roll med jordens ömmaste bröst och en bebis som bara suger på brösten hela tiden utan att bli nöjd! Det funkade ju så bra på BB? Ja för där och då hade man råmjölk i tuttarna.. sen blev iaf mina bröst helt tomma och det tog oss ca 20h smuttande av tutte, en frustrerad hungrig bebis, såriga bröstvårtor och en ledsen mamma för att få mjölken att rinna till. Jag fick ringa BB och rådfråga varför han inte blev nöjd och varför jag hade såååå ont! Det gick ju så bra på bb???

Hon förklarade att det var jätte bra att bebisen hade smuttat på bröstet så mycket för då borde mjölken snart rinna till och bebisen överlever då den har allt den behöver från moderkakan i sig. Bebisen ska vara hungrig och få smutta tutte för då ska allt funka som det ska sen. Det går att avlasta brösten via Amningsskydd/lillfingret/napp om den vill smutta lite. Ta hjälp av din sambo om du har någon. PERFEKT! hade någon berättat detta innan så hade jag varit lugn och inställd på att det ska vara såhär och bara att få veta att han klarar sig utan maten skulle inte ge mig dåligt samvete för att jag inte kunde ge han det han ville ha, mjölk.

Då kommer vi till nästa hysh hysh... underlivet. Som KLIAR och luktar och svider osv.. när ett sår läker så kliar det och denna känslan håller i sig ganska länge. Det har gått 3 veckor för mig nu och ännu känns det ibland som att man har svamp! Men det är såren som läker och det tar sin tid. Till mig sa man ring in om det luktar FÖR illa eller blir rött då kan du ha fått infektion. Det var all information vi fick.
På senare dagar har jag även fått ändtarmsklåda! Vilket kanske känns pinsamt att prata om men vafan man har fött barn och man är inte mer än människa så jag vill gärna berätta för alla gravida eller förlösta mammor att det TYDLIGEN är JÄTTE VANLIGT med klåda och irritation i ändtarmen.. detta fick jag reda på först när jag googlade att det är vanligt förekommande, kan bero på sprickor.. torrhet, förslappad ringmuskel efter förlossning eller hemorojder. En salva kan hjälpa att lindra/förebygga.. så enkelt var det! Jag som först tänkte att jag hade fått springmask! Usch men nej det hade jag inte och hade jag vetat om detta innan också så hade jag köpt salvan direkt när jag vetat om bekymren.

Förändrad mage efter förlossningen då tarmarna ska falla ner på plats igen och alla organ ska hamna där de var innan du vart gravid så kan detta ändra på avföringen.. jo tack lös i magen är jätte vanligt. Detta leder ju i sin tur till det jag skrev i tidigare punkt!

Läckande bröst, det går inte sova utan en amningstopp samt amningspads.. sen förstår jag inte hur jag ska lyckas amma offentligt då jag tycker att de är mjölk och kladd överallt efter amningen.. hur gör alla ni super morsor?? Eller är detta bekymret bara i början?

Sen när brösten fått igång mjölkproduktionen och man ammat.. då kommer det stunder under dagen där de spränger som fan i tutten i några sekunder.. detta är ögonblicket då de rinner till mjölk i tuttarna igen! Aj aj.. inget jag visste innan!

Att man blir så himla lökig fort! Deodoranter ska införskaffas!! Haha jag svettas som en gris på nätterna och luktar illa under armhålorna på dagarna.. duscha duscha duscha är min nya grej. Samt deo då!

Dessa saker jag skrivit om behöver ju absolut inte drabba alla! Men det jag vill skriva med detta är alltså att visa er den transparanta ärliga sidan av att ha blivit mamma saker som man sällan pratar om och mer borde få reda på! Saker som kan drabba alla och är fullkomligt normalt!
Så känn dig inte ensam eller äcklig du är bara helt jävla normal. ♡♡♡

Gillar

Kommentarer

TiNi
,
Oj ja det är mycket som glöms att berättas om. Jag har en dotter på snart 8 mån och "drabbades" av en hel del. -hormonpåslag när man ska amma, när mjölken rinner till. Kände mig äcklig av att amma, det gick över tack och lov. -nageltrång, check. -att barnet vill ligga vid bröstet i 4 mån, DET var tufft! -amningskydden gjorde att min bäbis inte fick i sig så mycket mjölk, hon gick upp massor i vikt efter att jag slutat med dem. - avslaget ja, 8 veckors mens typ. - bajsa var som att föda på nytt då jag blev förstoppad. - mjölken läcker fortfarande (7 mån senare) med sover med underlägg under lakanen som inte är helt lufttätt för bebisens skull. - jag visste heller inte att man kunde bli så sjukt orolig, har jättemycket ångest över hur allt aka gå för henne, hur jag ska skydda henne mot allt ont som finns. - att bebisen skulle hata vagn samt åka bil i 5 månader. Tacka gud för sjal och babybjörn. Oj oj kan hålla på länge till, så jag slutar här. Men jag skulle göra allt igen 😊
Nathalia
,
Verkligen exakt så är det!!! som sagt synd att man inte vetat om allt detta innan!!! Grymt inlägg!!
Nathalia
,
PS. Mjölken kommer bli mer balanserad med veckorna som går. Kommer producera så mycket den behöver och då kommer det inte vara lika kladdigt. Och ett tips att lägga en lien handduk under hakan på bebis så kommer all mjölk där.
Amanda
,
Brukar aldrig kommentera på bloggar men kände nu att jag måste! Superbra att du tar upp detta ämne, viktigt att vi pratar om det då det är en sån naturlig grej!! Ang. Det första du skriver om, att du inte fått information om sprängande bröst, mjölken ska rinna till osv. Så tror jag kanske det beror på vart man bor..? Jag bor i Norrland och här får alla mammor och pappor gå en föräldrakurs innan bebis kommer. 4-5 träffar där man först sitter i stor grupp och sedan blir indelad i smågrupper grundat på vilken vårdcentral man tillhör. Har även fått bra info från barnmorskan. Och ang. Amning offentligt förstår jag dig! Jag använder en liten handduk(frottétvättlapp från Ikea) som jag stoppar fast under bröstet, i amningslinnet och lägger under bebis haka 😊
Ida
,
Något som kom som en chock för mig var biverkningen av eda:n, hon stack fel första gång vilket resulterade i post spinal huvudvärk och sängliggande i 1 vecka. Går inte ens att beskriva vilken hemsk huvudvärk det var. Kunde knappt ens gå på toa ännu mindre byta blöja på lillan.. och på det en grad 3 bristning som har läkt fint men har resulterar i analfissurer!? (Inte bara 1 utan 3, fortfarande problem 6månader!? Efter förlossningen) det gör så himla ont att göra nummer 2 så det svartnar för ögonen.. men när jag sökte för det 4månader efter så fick jag till svar att jag inte gått så länge med det så det kommer läka av sig självt.. hur länge ska man gå för att få mer hjälp? Tycker efter förlossningen har varit den tuffa biten kanske för att man inte var förbered på den. men skulle inte byta ut något av det mot vår lilla skatt
Mimmi
,
Så himla bra inlägg! Finns många komplikationer som kan uppstå efteråt, kändes som en himla uppförsbacke efteråt för mig fast man såklart var lyckligast i världen. Kunde inte kissa, det gjorde för ont så kroppen stängde av helt, satt på toan och grät för att man var så frustrerad och ville kunna kissa själv för att slippa hänga på gyn samtidigt som bebis hade gulsot och fick ligga inne på BB, slutade med kateter för mig, kändes som en otrolig skam att gå runt med en påse på benet för mig, och inte nog med det så fick jag en hepresinfekton, vilket är vanligt efter en förlossning att dem bryter ut då, det kändes som det brann där nere utav blåsorna samtidigt som jag var sydd och hade sår där nere. Sen var man så lycklig över att amningen gick så bra på BB för att sen få världens ömmaste bröstvårtor och torsk. Klart värt allt detta men det var sånt man inte var beredd på som man inte fått höra någonting om som kändes jobbigt.
Ida
,
Fy vilket bra inlägg. Jag fick min dotter för 15 månader sen och jag kände igen mig genom hela ditt inlägg, men kom på att många av sakerna har jag helt glömt bort. Det är läskigt vad snabbt man glömmer. Jag önskar att jag hade skrivit ner mina tankar och känslor genom den första tiden så att jag kunnat blicka tillbaka lite. Jag skrattade när jag läste om offentlig amning och mjölk överallt. Haha, jag hade så mycket mjölk att varje gång jag skulle amma så sprutade det mjölk i 5 olika strålar bara jag tog fram bröstet. Sånna saker glömmer man bort. Lycka till med bebisen!
@carolinequinas
,
SÅ HIMLA BRA att du lyfter detta! Exakt allt hade jag med, och var väl förberedd på kanske 10% av allt. Och om någon på mvc, sjukhuset eller omgivningen i allmänhet hade varit mer öppen om dessa saker så hade vi alla nyblivna mammor mått SÅ mycket bättre, jag hade iaf mått bättre och känt mig mindre känslosam, ångestfylld, överväldigad om jag bara haft vetskapen om vad som sker med mjölken & amningen första dagarna och faktiskt första veckorna/månaderna då i stort sett all ens vakna tid går åt till amning i början. Och det är bara EN av alla saker som man önskar att man fått veta innan. Så som sagt, grymt bra av dig att lyfta lite❤️
Arlene
,
Oj vilken igenkänningsfaktor! Jag hoppas all den här erfarenheten ska hjälpa dig i framtiden med ev kommande barn och andra! Men jag vill direkt ta upp det jag tror är en del i problemet här: trenden och ibland kravet inom vissa landsting att man ska åka hem så tidigt efter förlossning. Eller vad tror du? Jag menar, all den här infon finna ju att läsa sig till om man skulle orka och ha möjlighet om inte fokus skulle ligga på egen överlevnad och trösta hungrig bebis... Då skulle det väl vara skönare om det finns någon som bekräftar fruatrationen, avlastar, ger tips, tröstar och förstås medicinskt vårdar? Jag bor på Åland och kan innerligt hoppas att jag och alla andra blivande mödrar får den fantastiska vårt vi fick flr snaet ett år sen. Jag skrevs in den 18.12, födde en son den 19:e och åkte hem den 23:e, alltså 5 dagar tillbringade hela familjen på bb! Under den tiden fick jag hjälp med salvor, tarmfunktion, smärtlindring, amningshjälp dygnet runt och mjölken rann till ordentligt på julafton. Förlossningen var ganska traumatisk och både jag och min sambo fick mycket stöd av barnmorskorna att hantera vad vi varit med om. Det bästa med allt var att vi aldrig uppmanades att åka hem, så vi gjorde det när vi kändes oss redo för det. Efter hemkomsten var det inte så många frågor som dök upp och då kändes det självklara alternativet att ringa bb direkt. Sköt om dig och vad bra att ditt inlägg fått så mycket uppmärksamhet! 😊
Jennie
,
Fick mitt första barn för 2 mån sen och håller med om precis allt! Den ångesten som jag hade första dagarna efter förlossningen hade jag absolut inte haft om man hade läst detta innan! Jag fick som du också ringa BB när vi kommit hem efter att jag gråtit i timmar då lillan bara skrek!! Så jäkla dålig information om tiden efter och dagarna efter, sånt man hade behövt veta för att bli lite lugnare! Nej, skitbra inlägg!!!!