Mörkrädd, projekt somna själv

Igårkväll när jag skulle natta Frank så läste jag lite böcker först och hade då såklart nattlampan tänd bredvid sängen.. när det sen var dags för att släcka ner och somna så satte han sig upp och började säga något. Det vanligaste han säger när han sätter sig upp sådär annars är antingen, vatten eller "pappa komma hit" ... men denna gången hörde jag liksom inte vad han sa, tillslut gjorde han sig förstådd.

Mörkt här, mörkt.. med en liten orolig röst.. så då frågade jag om vi skulle ha nattlampan tänd? Jaa.

Sagt och gjort så tände jag lampan och då la han sig ner direkt bredvid mig och drog en lättnande suck. Sen somnade han.

Detta kom från ingenstans! För sen dag 1 med Frank så har han haft jättesvårt att somna med någon slags belysning i rummet, allt från minsta lilla nattlampan, till lampor med skiftande färg eller mer ljus. Nejdå han har alltid sovit som allra bäst när det varit helt bäcksvart i rummet!

Men nu helt plötsligt så visar han sig vara lite rädd för mörkret! Det har visat sig en gång förut när vi på morgonen skulle in i badrummet och det var mörkt, lamporna släckta.. då ville han inte gå dit för att det var mörkt och släckt.

Jag tycker att detta iofs är jättebra att han dels kan säga till, men också så tycker jag att en liten nattlampa vore bra! För vår idé är att Frank ska kunna somna tryggt ensam i sitt rum, då tycker jag att en nattlampa skulle skapa det där lilla trygga och mysiga för honom. Dels också för att vi ska se honom snabbt om något skulle hända under natten.

Men ni kanske skulle kunna dela med er av era erfarenheter kring att försöka få sitt barn att somna själv i eget rum? Frank har ju en vanlig säng och kan kliva ur den om han vill, vår tanke har varit att försöka läsa en saga inne i hans rum när vi sitter på golvet vid sängen för att sen säga att nu är det godnatt, nu ska Frank sova här. Mamma och pappa finns här ute, jag låter dörren stå på glänt.

Sen räknar vi med att han kommer antingen sitta upp i sin säng gråtandes eller kliva ner och komma ut till oss. Vår idé då är att gå tillbaka in med honom och repetera, eller när han gråtit för länge kanske gå in och bekräfta att vi finns där och att det är okej att lägga sig ner och sova.

Som sagt vi har inte läst någon bok för att förbereda oss inför detta och vet egentligen inte alls vad som funkar! Sen är ju såklart varje barn egna individer och alla barn funkar då olika på olika metoder. Men om ni har något tips att dela med er av eller kan berätta hur ni gjort så vore vi tacksamma! :)

Tror detta skulle underlätta enormt för oss sen när vi kommer få en till liten bebis att söva på nätterna. :)

Gillar

Kommentarer

Sara
,
Vi har som sovrutinerna på våra killar att alltid läsa 1-2 böcker i deras sängar, sen släcker vi lampan (ibland vill storebror ha en lampa tänd och ibland inte) och säger god natt. Storebror som är nyss fyllda 5 år somnar själv när vi har läst klart sagan men i början så låg vi kvar med honom. Sen började vi provade att lämna honom så han fick somna själv. Jag sa att jag måsta gå på toa, att han fixar att somna själv mm. och nu är det inte ens någon diskussion längre. Med lillebror som är ca 2,5 år sitter vi kvar bredvid efter att vi har läst och släckt lampan. Han har sedan han var mini alltid somnat med att mysa med våra händer och för oss så funkar det att sitta kvar. Han brukar somna oftast efter mellan 5-10 minuter så det känns OK. Lycka till och gör det som känns bäst för er. 😊
Frida,
Åh min lilla ettåring vill också ha nattlampa. Han blir så ledsen när man släcker ner rummet. Jag själv var rädd för att vara ensam och i mörker enda upp i tonåren.
Fridabucht.vimedbarn.se
Fanny
,
Hahaha, fattar, men kör på en stol! Sitt med telefonen eller något bara han ser er. Sen föraöker vi att inte ”gå på” hans kommunikationsförsök för han hittar på allt möjligt för att hålla igång ibland. Hämta vatten, kissnödig, måste säga en sak, det är spöke här, fryser om fötterna, det blåser(?), jag har fastnat mee foten. Försök att inte svara helt enkelt. Bara sitt. Märkte snabbt att när han inte får uppmärksamhet för allt hittepå så ger han upp istället. Det är en kort period ni behöver visa att han kan lita på att ni är där, sett till hur mkt tid ni faktiskt får av att slippa aktivt natta så jag säger kör pååå!! 😊
Sara
,
Så intressant! Har en son i Franks ålder och vi har samma problem och måste ta tag i detta nu. Efter att han fick en större säng vill han inte ens somna i den, trots många försök så är det bara gallskrik. Så vi får natta i vår säng och sedan lyfta över honom, sen om han vaknar på natten är han jätte ledsen och vill bli hämtad direkt! Så jobbigt :/ ibland känner jag mig lite dum som så gärna vill att han sover i egen säng å tänker att han kanske vill ha vår närhet. Samtidigt som jag såklart vill att han ska känna sig lika trygg själv i sin säng.. Sen är det också endast jag som får natta, absolut inte pappa! Men om jag inte är hemma går det hur bra som helst med pappa! Tidigare har vi nattat varannan natt och de har funkar super, så man undrar vad som rör sig i deras små huvuden Bra med tips här iallafall!
Christin
,
Har en jämngammal son och vi (jag) nattar sonen genom att läsa bok tillsammans i hans säng, sjunga en liten sång eller berätta en saga. Sen släcker vi myslampan säger godnatt och jag ligger kvar hos honom tills han somnat, kan ta 10min-40min. Han vaknar alltid en gång under natten, antingen går jag in och stoppar om honom eller så kommer han till vår säng och fortsätter sova med mig och då går mannen över till sonens rum så vi slipper trängas. Detta fungerar bra för oss så länge det är jag som nattar, sonen accepterar inte att pappan ska ligga i sängen med honom utan dom säger godnatt och kramas innan vi går till sängen. Det mönstret försöker vi ändra på och ”fasar” in pappan genom att alltid fråga om pappan får natta eller vara med och tex läsa.
viktoriabergh
,
Så bra tips!! Tack snälla för att du delar med dig och peppar oss! Vi ska köra på och se vad som funkar bäst här hemma! Kommer fortsätta skriva om hur vi gjort sen. stor kram!
viktoriabergh
,
Helt rätt, håller med dig i de du skriver! Att vara bestämd med trygghet i rösten! 😊 samt skippa tv/mobil vid läggdags. Böcker funkar fint! Kram för massa pepp! ❤️
viktoriabergh
,
Tack tack tack!!! Håller med!!❤️❤️
viktoriabergh
,
Ja man får lyssna på dom, jag förstår också mörkrädsla helt!
viktoriabergh
,
Ja är de endast 5-10min så förstår jag att det funkar fint, mysigt att kunna ge den lilla tryggheten så med! Nu kan du läsa om hur vi har börjat, så får man se hur de blir sen:)! Hih tack för pepp!! Kram