Laguna rosa Torrevieja

Vi besökte ju en av Torreviejas saltsjöar när vi var där första gången, då låg Frank i magen så jag ville definitivt återvända dit nu igen när han väl är född! Sjön är mer rosa vissa dagar och just den dagen när vi var där så var den inte alls så rosa dessvärre! Men det är extremt häftigt att vara där och se! Det är badförbud i saltsjöarna just för att sjön innehåller mellan 15&18% salt och detta salt tas då upp via en maskin som åker runt i sjön och är då farlig för människor eftersom man kan bli överkörd. Annars är ju vattnet som ett naturligt spa!

Den rosa färgen beror på en encellig alg som heter Dunaliella som har pigment från mikrobakterien Halophiles, som är rosa. Så när solen skiner över vattnet så bryts solstrålarna i vattnet och den rosa färgen kommer fram. Just denna alg trivs bara i vatten med hög salthalt som tex i Laguna Rosa.

För er som vill göra ett besök i Torrevieja så rekommenderar jag er att absolut åka dit för att bara få se detta häftiga vatten! Som naturen skapade för fleeeera år sedan :)

Gillar

Kommentarer