Kroppen efter en förlossning/graviditet

Jag tänkte prata lite om kroppen efter graviditeten/förlossningen.. just för att detta aldrig pratas om eller syns i sociala medier.. eller aldrig är kanske att ta i. MEN man ser oftast bara en bild på när bebisen föds och sen massa fina bilder på sin nyfödda. Vilket jag själv velat posta och det är nog för att man är så kärleksfylld och stolt över sitt lilla mirakel så man vill liksom visa hela världen hur man känner inför den lilla bebisen.

Jag vill ju ÄVEN visa er den andra sidan av det hela som man kanske inte ser så mycket av och det är förändringarna som följer med efter nu..
jag har tex klarat mig hyfsat bra från onda bröst vid amning, såriga bröstvårtor & hemska eftervärkar. Allt detta hade jag jättemycket problem med när jag hade fött Frank men blev alltså besparad mycket denna gång.

Det jag istället har fått nu efter förlossningen förutom ett väldigt svullet underliv är ju hemorrojder! Dessa små utbuktningar ur rumpan som både gör att det kliar och känns obehagligt samt att när man ska gå på toa för nr 2 får massa blod på pappret. Usch så hemskt det är!

Jag fick köpa mig en salva på apoteket och kände att jag var tvungen att förklara för henne i kassan att jag precis fött barn.. som att man ska behöva skämmas! Hatar att jag kände så.

Avslaget/ blödningen som man får efter förlossningen luktar ganska illa ibland och även underlivet kan få klåda (pga läkning av små sår osv) nu denna gången är det inte lika illa som det var med Frank. Då fick jag även en spricka i rumpan av krystandet, eller analspricka som det så fint heter ;) och då behövde jag dricka en vätska som ”mjukar” upp bajset så att sprickan skulle få tid att läka.

 

Magen har fortfarande en "gravid känsla" då livmodern tar ca 6veckor innan den återgått i storlek.. så den hänger fortfarande och huden runt naveln är både mörk och skrynklig, sen kommer nog hormonranden finnas kvar väldigt länge! Det minns jag att den gjorde sist. Allt detta känner jag mig väääldigt lugn med och önskar att fler som fött barn skulle kunna känna samma som mig. Alltså inte stressa över hur kroppens förändringar är. Det tog ändå 9mån att skapa ett barn så man kan räkna med minst 9mån innan kroppen börjar återlikna vad den var innan.

Foglossningen är jag inte heller kvitt än.. man kanske kan tro att allt ska försvinna så fort bebis är ute men nej jag kan inte gå längre promenader än och får låta det ta sin tid :)

Jag känner mig även väldigt svag i bäckenbotten och får verkligen knipa ordentligt när jag nyser för nu får jag liksom ingen kontakt med musklerna där nere som jag hade innan. Därför ska jag sätta igång smått med bäckenbotten övningar.. om ni har någon bra app som ni tycker funkar bra för knip övningar så tipsa gärna!

Gillar

Kommentarer

viktoriabergh
,
Håller helt med dig! Stor lycka till när de väl är dags! Kramar!!❤️
viktoriabergh
,
Ska försöka skrubba bort! Ursäkta sent svar❤️ Åh jag lider med dig att få ha träffat en så dålig läkare som ger det rådet.. herregud! Kram!!