Internationella kvinnodagen

Jag har alltid sett mig som en stark kvinna som gått min egna väg, jag har nog inte lagt så mycket tanke på hur världen ser mig som kvinna.. om jag blir behandlad annorlunda för att jag just inte är man? Jag vet att det i världen finns mycket som behöver förändras innan vi är där i jämställdhet och värde.

Jag har dock varit så fokuserad och övertygad om min egna excistens så jag har inte riktigt sett den världen, absolut har jag blivit bemött på ett specifikt sätt bara för att jag är kvinna och jag har fått möta många fördomar och bevisa motsatsen. Men jag har inte lagt så stora funderingar i det.. istället har jag då knutit näven, sträckt på mig och kört mitt race. Visat att jag är en stark kvinna som är absolut lika mycket värd som en man, både i arbetslivet, i vänskapskretsar och i kärlek. Jag har samma värde som männen, detta har jag sett som en självklarhet!

Detta tror jag har gjort att jag inte riktigt har sett och uppmärksammat den problematiken som finns här i världen kring kvinnorna.. jag har utgått väldigt mycket från mig själv och min världsbild blir väl därav väldigt snäv.. jag önskar att FLER kvinnor där ute skulle kunna gå med näsan i vädret och slå ner fördomar som jag har gjort. Jag har mina föräldrar att tacka och även mig själv.. jag har alltid satt ett högt värde på mig själv och kommer aldrig låta någon få trampa på mig. Aldrig. Jag tror detta kan vara en väg att gå för att skapa förändring, att vi lyfter varandra och peppar varandra i att VÅGA stå på sig, se sitt värde och ta för sig! Det är vi som kommer få ploga vår egna väg framåt men lättare blir det om vi kan gå den tillsammans.
Jag vill bara dela med mig av ett så tydligt exempel där jag som 19åring fick sätta männen på plats.

Jag hade fått mitt allra första heltidsjobb där många arbetsuppgifter innefattade att hantera olika fordon, verktyg och maskiner. Mina 2 manliga arbetskollegor ung & gammal skulle ”sätta mig i ett test” då jag skulle få parkera en sopmaskin inne i ett väldigt trångt garage, denna sopmaskin var lite klurig då den var uppdelad i 3 delar, en bil med ett släp är ju 2 delar och kan vara nog krångligt att backa med. Nu var det alltså en del till som kunde vikas i backningen och ställa till det för mig.. (vill tillägga att jag aldrig hade kört denna maskin innan och tanken var väl att dom skulle kunna stå där och få sig ett gott skratt)

jag satte mig i maskinen och där utanför stod dom med det där nöjda leendet och jag kunde se på dom att dom njöt och hade förväntat sig många misslyckanden.. DÅ kände jag att detta grejar jag, med ett lugn och ett jävlar anamma så backade jag in den där maskinen på första försöket.

Chocken i deras ansikten när jag klev ur maskinen och sa Ja, så, klart. Det var väl inte så svårt!?

Jag glömmer aldrig deras uttryck! Jag tystade ner dom så att det heter duga, och efter den gången så ville dom inte testa mig något mer eller försöka göra mig till åtlöje.. där och då så segrade jag och jag bevisade att jag är ingen kvinna som går att sätta på plats, då sätter jag er på plats istället! Så mäktigt att man kan skapa förändring.. jag kan lova att efter den tiden när jag jobbade där så har jag gett dessa män en annan bild av oss som kvinnor.. fördomar har krossats och värderingar har ändrats. Så viktigt!

Så du som kvinna, du kanske inte orkar stå upp för denna kamp och ta detta ansvaret men om man kan göra den där lilla grejen för sig själv så kan man faktiskt vara med på en stor förändring för livet.. jag tror på oss! :)

Gillar

Kommentarer

Emma
,
Intressanta tankar 😊 Tycker du att ditt förhållande är helt jämställt i alla områden i ert gemensamma liv? Berätta gärna kring dina tankar där.
viktoriabergh
,
Det finns alltid saker att diskutera och jobba på i ett förhållande jag, liksom min sambo tar upp dessa och kommer överens om saker och ting. Sen gör han vissa grejer som är mer vanligt att män sköter om kanske.. så som bil, grilla, klipp gräs osv osv.. medan jag kanske gör sånt som jag anser mig vara bättre på.. Men detta är aktiva val från vår sida och det funkar hemma hos oss. 😊