Gröt eller mat när vet man?

Rubriken har inget med bilden att göra men var tvungen att fota denna lilla sötis på promenaden imorse :)

Har som sagt börjat ordentligt med mat nu, började med 2 matskedar smakprov vid 4mån ålder men nu över en månad senare så har vi ökat dag för dag. Sen är inte den ena dagen den andra lik heller så i början kunde det pendla från att vilja smaka till att stänga igen munnen helt.. Sen kunde han ibland äta 2dl och i inland bara någon sked. Om han inte ville ha då så ammade jag istället mer. Startade först med amning sen mat/smakprov till efterrätt. Sen bytte vi så att det var mat först och amning till efterrätt.

Nu har vi kommit igång såpass mycket att det ibland kan slinka ner en hel klämmis med gröt. Ger nog mat ca 4gng per dag.

Till frukost ca 1-2h fter uppstigning får han första målet gröt (Så mycket som han vill ha brukar bli 1/2 klämmis på ett ungefär. Sen 1-2h senare blir han trött och då ammar jag lite då somnar han bättre vare sig jag liggammar så han somnar i sängen eller om vi ska ut på promenad.

Sen får han lunch ca 2-3h efter detta. Sen samma sak med sovstund nr 2. Amning.. och sen middag eller kvällsmål beroende när han somnar för kvällen. Men nu har han varit vaken längre. Till ca 19-20. Och då ger vi gröt till kvällen med. Men ammar honom till sömns nästan varje gång om vi inte ska ut på promenad eller åka bil och han nyss ätit då.

Liggammar på nätterna så då får han tutta ju.

Men nu till min fråga. Gröt känns som en ensidig kost! kan han äta gröt varje mål? Eller när ska jag börja med tex burkmat? Klämmis med spaghetti och sånt? Är de för tidigt nu när han inte är 6mån ens? Men han äter ju nästan mat vid varje mål nu och han kan få i sig som sagt en hel klämmis gröt till middag eller lunch så det kanske inte vore allt för konstigt att börja med mat? Men ska man börja med små små portioner där med först va? För att vänja magen? Kanske ska börja med några skedar "mat" innan han får gröt.. vad tror ni? Hur gjorde ni? Och ska man börja med lite vatten? Har försökt börja med att bara ge han så han får smaka.. är orolig att han inte ska få i sig tillräckligt med vätska men ammar ju iofs ganska mycket än med hela nätterna osv så vet inte om de kan vänta.

Tacksam för alla tips iaf! Hit ME ♡♡
mammas stora kille! Fina tröjan från babyshop med :)

Gillar

Kommentarer

Sis
,
Max tre mål gröt per dag. Inte för att det är farligt med mer eller så, utan för att de blir mätta på gröt och sen då kanske inte orka annan mer näringsrik mat. Vatten till alla mål mat då dom kan bli törstiga. Sen vet jag inte om du menar att han får en klämmis eller att du tar mat från en klämmis? Maten "ska" ges på sked iaf för att de ska lära sig 😊 Sen det där med spagetti och mat på klämmis skulle jag inte rekommendera. Mat ska tuggas och inte sugas in tycker jag.
Linda
,
Du verkar ändå amma så pass mycket fortfarande så vatten behöver du inte ge utöver det du ammar. Jag ger min lite potatismos som jag gjort själv. Mosat potatis och bröstmjölk som jag rör ihop till bra konsistens. Han älska det
Lisa
,
Nu är min son 1 år, men han har fått turkisk yoghurt med antingen mosad banan eller hemmagjord smoothie. Mycket populärt Det har han nog fått iallafall sen han va 8 månader. Kanske lite för tidigt för er men ett tips till senare.
Lina
,
Som många skriver är klämmisen ingen "riktig" gröt Dock är den perfekt som mellis, ger min son den ( han är 14 månader). Gröten är viktig då den innehåller extra järn och kalcium och det kan vara svårt att få i sig den mängden på annan väg! Vanlig mat kan man börja med på samma sätt som med gröten, alltså lite i taget och öka successivt. Du känner ditt barn bäst och det kommer gå hur bra som helst! Kramis
viktoriab
,
Ja insåg de nu att vi inte får ge mer än 3gng per dag. Ska köra frukost och kvällsmål med gröt endast! Kan ringa dig imprgon ❤
viktoriab
,
Nu äter han ju mjölkfritt så blir svårt just nu:)
viktoriab
,
Det var mer problem förut när jag ammade heltid. Men nu är det inga problem alls med magen! 😊 Så skönt. Men ja ska definitivt köra på gröt frukost och kvällsmål och däremellan amma, ge puré med rotfrukter eller majs och även mellis någon fruktpure eller så 😊 tack för alla tips!
Jessi
,
Jusdet han tål inte mjölken, bra att det finns mjölkfri! Låter som en bra plan:)
Hedstromss,
Nej det är ju jättesvårt med mat tycker vi iallafall! Finns nog inga rätt och fel 😉 varje förälder är bäst för sitt barn! Helt säkert 😃
Nouw.com/hedstromss
Camilla
,
Mitt barn är nu 9 mån, sen hab var 4,5 mån ersatte vi ett mål med gröt. Sen när han var 5,5 började vi med 6mån burkarna, fick 2 skedar varje middag och mellan frukost och middag fick hab smaka ngt. Sen när han blev 6 mån började vi försöka helt och hållet med burkmat till middag, Dock kräktes och klöktes han konstant. Började undra om hans ens kommer tycka om riktig mat. Den tillslut 2 veckor senare så bara gick det. Och han åt mat, så var det inga problem! Sen fortsatte han. Nu ammas han inte alls eller äter ingen ersättning. Han fick välling som avlastning som sista mål från han var 6 mån och sedan dess äter han inte på natten. Jag tyckte magen blev mkt bättre sedan han äter mat och inte dricker ngn ersättning/ ammas. Man får prova sig fram! Lycka till med sötnosen!