FRI FRÅN SÖTSAKER!!

Jag är såååå jäkla stolt över mig själv!
Jag har klarat att vara utan godis och sötsaker i över ETT ÅR!!!! Sjukt lång tid när jag tänker på det!! Men jag är så glad över att jag lyckats!! Jag har lyckats ta kontrollen över mig själv! För er som inte har problem med sockret eller en osund relation till de, kanske inte riktigt förstår. Men för mig har detta handlat väldigt mycket om att våga känna känslor, bearbeta saker och hantera. Innan så hanterade jag allting med sockret. Det blev som en drog. Alltså en destruktiv relation.
Jag åt något sött dagligen och mådde inte bra av att det var så.. jag kände mentalt att jag hade tappat kontrollen totalt. Kroppsligt bryr jag mig inte så mycket om sockrets påverkan, utan detta var för att jag skulle må bra inombords. Självklart har detta nu lett till att min kropp mår bättre men framförallt så känner jag mig stark mentalt!

Jag har bevisat för mig själv att jag har en disciplin som jag länge saknat.. jag visste innan jag gav mig in i detta att det var allt eller inget. Antingen så ”gör jag slut” med sockret eller så fortsätter vår destruktiva relation! Det här med lagom har aldrig funkat och jag är rädd för att det inte skulle göra det framöver heller.
Så att nu ett år senare känna att jag klarar mig utan är en så häftig känsla! Jag behöver inte sötsakerna för att MÅ BRA, få tröst, känna njutning av livets goda.. åh nej detta har jag hittat en annan väg för.

Njutning och ordet unna sig har fått en ny innebörd. Jag unnar mig annat gott och jag tar till andra saker när suget kommer, för ja.. även fast det har gått över 1 år så kommer fortfarande suget då och då. Jag har helt enkelt lärt mig att hantera detta på annat sätt.
Nu ställer jag mig frågan varför suget kommer, vad det egentligen grundar sig i.. oftast så har det med mina känslor att göra.. att jag vill ge mig någon sorts tröst, eller att jag är uttråkad, behöver ett ”mysigt sällskap” (godis) , men framförallt så har jag förstått att det är hunger som står bakom suget. Det visar sig väldigt tydligt om dagens mål har varit för få eller för lite näring. Då kan man tydligt se att suget kommer! Så jag brukar alltid hitta den riktiga förklaringen till varför det där suget uppstår och så löser jag det på annat vis! Antingen bearbetat jag dom känslorna.. eller så unnar jag mig något i matväg.

Jag har njutit av ost & kex, vindruvor, melon, jordgubbar, en sockerfri läsk, eller popcorn, ett glas vin, lite kvällsmål, osv! Det är en stor njutning med dessa grejer!! Jag har även kunnat baka sockerfritt och hittat bra sockerfri alternativ när jag vill fika eller lyxa till det.

I början kändes det som att livet saknade mening om jag inte skulle få avnjuta en chokladbit eller tårta på kalaset.. men nu vet jag att sockret inte är meningen med livet. Lärorik insikt!!!

Jag har fått många fnysningar gällande detta och ifrågasättningar.. även folk som gärna vill se en som ohälsosam och konstig i och med detta val.
För mig har det aldrig handlat om en osund eller ohälsosam sak, tvärtom så har jag stärkts otroligt mycket och jag mår SÅ MYCKET BÄTTRE NU!

För mig har styrkan varit tiden... ju längre tid jag klarat utan desto mer styrka har jag fått av det, som ett kvitto på att du klarar detta om du nu klarat det såhär länge! Är det värt att låta all denna tid gå förlorad om du nu tillåter dig att ge hän? Svaret har alltid blivit nej, för alla fördelar väger upp!

Smaken har förbättrats, humöret är jämnare över dagen, jag får inga trötta dippar, jag har njutit av att unna mig annat och inte haft någon jobbig känsla efteråt som jag oftast fick av sockret.
Kroppen har aldrig varit såhär frisk!! Håret & naglar är friskare, hyn bättre! Åh när känslorna kommer så tillåter jag mig att känna dom och jobba med dom. Sååå viktigt!

Jag är glad över att jag är så principfast och detta vinner jag på. Jag har tagit ett beslut som fått mig att må bättre och detta tycker jag ändå är det viktigaste i detta.

Så efter ett år eller ah, ett år och 1 månad så är jag starkare mentalt!!

För er som funderat på samma sak eller vill ha råd, ni får gärna ställa frågor osv! Jag har även läst en utbildning under denna tid där jag jobbat med sockerproblematiken och sätt att hantera det på. Så jag är ”certifierad e terapeut mot sockerproblematik” fjantig titel kanske men den utbildningen lärde mig mycket om mig själv och vårt sätt att tänka. Vårt sätt att styra oss själva, hur belöningscentrat funkar och nycklar för att koppla grepp om oss själva. Fantastiskt!!
Så som sagt inga frågor är dumma! :)
Glad och tacksam 🙏🏼😍 flummigt inlägg men ville dela med mig av detta!

Gillar

Kommentarer

Ellinor
,
Wow!!! Heja dig! Du är grym! 😃💗 jag tog samma beslut som du för 8 veckor sedan och mår så himla mycket bättre.
Viktoriabergh
Viktoriabergh,
tack snälla! Heja dig med!! Så häftigt!! Grymt av dig att ha grejat 8 veckor!!! Första tiden är den tuffaste sen som jag skrev i mitt inlägg, tiden är vår bästa vän! Oavsett om man har bestämt sig för hur länge man ska avstå så kommer det komma automatiskt sen.. så länge man mår bra av det så tror jag man kommer fortsätta 🙏🏼☺️ Kram!!
nouw.com/viktoriabergh
Anna
,
Tror att jag skulle må bra av att sluta men förstår inte hur jag ska klara det. Är helt klart beroende. För mig är problemet de där kvällarna. Myset framför soffan. Kan du inte tipsa om hur man kommer ifrån det eller vad man äter istället?
Julia
,
Hej Viktoria. Hur gör övriga familjen? alltid Intressant att höra. Även en svårighet för mig då Liknande prövningar gjort. Tack! Julia
evelinajosefines
evelinajosefines,
Gud så duktig du är! Jag åt aldrig sötsaker förr men när jag väll börjat så kan jag inte sluta.. men jag ska försöka ta tag i det igen och försöka sluta🤍
nouw.com/evelinajosefines