Amningskampen natt 2 (läs 1)

Eftersom vi nästan "gav upp" första natten så kan man ju egentligen räkna igår som första natten av den riktiga kampen.

För att förtydliga detta så ska vi alltså försöka sluta med amning på nätterna då vi upplever att han sover så dåligt dels för att han sovit i vår säng men också för att det känns som att han vaknar upp för att smutta just för att han är van vid dessa uppvak, han äter också "bättre" på nätterna än dagarna och detta vill vi ändra på.

Vi vill att hans sömnrytm ska bli bättre. Han sover aldrig mer än 3h i rad och oftast endast 1,5-2h innan han vaknar upp för att få bröstet. Detta tär på både vår sömn/relation samt Franks sömn. Vi tror att det kommer bli bättre med sömnen när amningen på nätterna försvinner och därför vill vi inte heller införa något annat nytt som ersätter amningen, som tex, välling på nätterna eller vatten i flaska. Eftersom detta då inte skulle ändra hans beteende isåfall utan vi skulle nog hamna på samma bana fast utan mitt bröst och då ammar jag ju hellre då det både är mysigt och smidigt!

Det har inte varit så jäkla lätt i mina tankar just nu dessa dagar för när kvällen kommit nu så har jag fått lite ångest och känt mig nedstämd över detta beslutet.. jag börjar tänka att det vore mysigt att få fortsätta amma och jag skulle sakna det så mycket men jag måste också tänka på Franks bästa, jag klarar uppvaken och lite sömn men tror att han skulle må så mycket bättre av att kunna komma till ro själv och lära sig att det går att sova på nätterna så vi gör detta alltså i största möjliga mån för hans skull inte vår.

Jag ammar om det behövs inför läggning då vi anser att han ändå kommer enklare till ro då och får liksom smutta/bli trött vid mig för att sen kunna läggas ner i spjälsängen och vaggas till sömns. Därför har jag suttit upp och ammat och väntat på att han ska somna eller bli tillräckligt trött för att kunna förflyttas till hans egna säng. Igår funkade detta jättebra och han vaknade upp 2 gånger innan kl slog 00.

Första uppvaket tog Simon och vaggade då om honom i spälsängen, andra uppvaket tog Simon med och då behövde Frank tillslut komma upp i famnen och tröstas innan han kunde läggas ner i vaggan igen för att vaggas till sömns.. tredje uppvaket tog Simon också och då var kl ca 01.30 och då krävdes det lite mer tröst i famnen gungandes hos Simon, när han hade kommit till ro där så kunde älsklingen lägga sig igen och jag körde vaggan tills Frank somnade.. alla uppvak tog ca 10-20min innan han somnade om.

Uppvak 4 tog JAG, då fick jag ta upp honom och vagga ståendes med han i famnen med huvudet mot min axel för lägger jag ner han i "amningsposition" så blir han för uppjagad.. så här höll Frank på att somna i famnen och då kunde jag lägga ner och vagga.. funkade inte så fick ta upp igen och köra samma procedur igen.. pussade lite på pannan och strykte med min hand på hans huvud för att skapa lugn och trygghet.. la ner efter ca 5min gungning och sen vaggade jag i ca 10min innan han somnade om.

Sista uppvaket 5e uppvaket såg ungefär likadant ut.. det blir lite skrik och gråt men man känner ju om skriket går över till gallskrik och uppjagande skrik så att man måste trösta och ta upp eller om det kommer funka att vagga honom till sömns iaf! Kändes SÅÅÅÅÅÅ peppande att vi faktiskt GREJADE denna natt!!!!

kl 06.20 vaknade han igen och eftersom klockan var över 06.00 då så Ammade jag honom denna gången i sängen när det väl inte gick att vagga om till sömns. Detta för att vi då håller oss till mat efter 12h max. & för att natten då är förbi och vi kallar det morgon. Så detta blir vår plan inatt igen! Har vi tur så får vi ungefär liknande natt inatt och blir det bättre så får vi vara glada! för även fast det var många uppvak så var det ändå ganska lite gråt och tröst för att få han att somna om, vilket jag verkligen inte hade trott! med tanke på hur nattningsrutinerna har sett ut med 2h försök så kändes denna natt helt ok! När det är natt och de vaknas upp trötta så krävs det antagligen mindre för att få han att somna om så det är ju bra! Hade räknat med mer vakentid än sovtid så vi är glada och ändå rätt pigga idag! en Celsius räddar dagen ;)

Jag ammar fortfarande på dagen men erbjuder alltid mat först både gröt, mellanmål med klämmis, lunch, middag och gröt till kvällsmål.. just nu efter Cypern resan så tog vi ett kliv tillbaka från maten för han är så kräsen med barnmaten men gillar vår mat. Så ska börja göra mer egen mat, har testat gröt som jag lägger upp recept på sen! men idag ska jag göra lunch på potatis/palsternacka och broccoli. :) Får se om det gillas! Tror att amningen på dagarna kommer bli mindre och mindre desto mer vanlig mat han äter så ingen stress där :)

 
  • Postad i: Frank

Gillar

Kommentarer

viktoriab
,
Tack för att du delae med dig♡♡ så olika det är från barn till barn.
Julia
,
Hej! Min dotter Ellen är nästan lika gammal som Frank (4/11-16) och sover nu i eget rum hela natten. Det jag gjorde var att verkligen se till att hon var ordentligt mätt innan jag natta henne och när hon vaknade på natten så försökte jag få henne att somna om utan att äta. Jag gav gröt och ammade precis innan jag lade henne i sängen (Amningen har jag slutat med nu och ger en ordentligt portion gröt bara). Nattmålet fasades liksom ned på hennes villkor. Jag försökte först att få henne att somna om bara genom att trösta (hålla en hand på henne, ge nappen.. så hon kände sig trygg) Vissa nätter så skrek hon tills hon fick amma, medans andra nätter så funkade det att bara trösta tills hon somna igen. Tillslut så kunde hon sova hela nätter. Såhär gör vi när vi nattar vår dotter just nu: Kl 18:30 ger vi semper fruktgröt 1 port, borstar hennes tänder (tandkött), smörjer in och byter om till pyjamas. Sen så har det blivit lite av en rutin att se 2-3 låtar av babblarna i soffan tillsammans. Kl: 19:00 så lägger jag henne i sängen, drar ner rullgardinerna i sovrummet så det är mörkt, tröstar med ett gosedjur hon har i sängen (mini-doddo) så hon är glad vid läggdags och så drar jag igång musikmobilen ovanför sängen. Jag går och släcker lampan i rummet och stänger dörren. Går till henne i sängen och bäddar in henne i täcket och ger napp (vet att Frank inte tar napp). Sen så säger jag godnatt och så håller jag en hand på hennes mage tills hon lagt sig tillrätta och försöker sova/somnar. Här kan hon hålla på och sparka av sig täcket, prata och spotta ut nappen. När det gått en stund och hon fortfarande inte vill somna så brukar jag göra så att jag bäddar in henne igen, ger nappen och drar på musikmobilen igen, säger godnatt och går ut från rummet. Jag sätter mig utanför och väntar i cirka 2-5min tills jag hör att prat/bök övergår till gråt. Då går jag in igen och bäddar in henne på nytt, ger napp, drar på mobilen igen och så sitter jag bredvid med min hand på hennes mage. Nu b
Julia
IP: 82.99.3.229