Amningsavvänjning för kroppen

Jag vill skriva om en sak som jag nu upplevt i takt med att amningen tagit slut.

Alla dessa känslor som kommit som en storm över mig! Visste inte att det skulle bli så jäkla tufft för mig känslomässigt. En av känslorna som har blivit är ju såklart SORGEN, har verkligen sörjt detta avsked med honom. Vår fina stund tillsammans, det avsolut mysigaste som finns! Har försökt intala mig att det är för bådas bästa. Sen är det ju en stor tröst att det faktiskt gått åt rätt håll och att vi faktiskt ville göra detta! Det finns ju så många andra sätt att få närhet med sitt barn. Men just nu så kan vi inte ligga och gosa i sängen riktigt för då påminns han om bröstet och ska dit. Men det kommer så småningom. Det har faktiskt bara gått 7dagar! :) han kan enklare finna ro i min famn nu när vi inte ammar! Han lägger ner sitt huvud på min axel och kan mysa så! Även om vi sitter i soffan så kan han lägga sig i knät på mage och "vila".. har aldrig hänt tidigare!

Dessa känslor hade jag ändå en förvarning om! Men de andra visste jag inte skulle komma!

Har verkligen haft så mycket bubblande känslor inombords som jag inte förstod berodde på amnings avvänjningen. Men började söka lite på internet och kunde då läsa mig till vissa fysiska reaktioner som kunde bli i kroppen. Så som humörsvängningar.. de har jag VERKLIGEN haft. Upp och ner som en bergochdalbana.

Extra känslomässig, nära till gråt, glad, lugn, stressad.. allt detta har stormat hej vilt i min kropp senaste veckan. Speciellt stressen! Har gått runt och "oroat" mig för sömn, mat osv! Men tror detta är vanligt. Det går ju BRA så ingenting att oroa sig för, dock så blev det ju en förändring nu när han äter mat endast! Att alltid se till att de finns mat färdig till honom, sen att han inte gillar köpt barnmat gör ju allt lite svårare! Har fått laga all mat från grunden därav massa stress med det.. men nu har jag hunnit komma fram till bra rutiner med det med så allt är på bättringsvägen!

Värmesvallningar är också en av de sakerna som kommit.. klimakterie varm! Har nästan brunnit upp inombords!!! Vet inte om de beror på den omställningen som sker i kroppen som gör så att det blir så jäkla varmt för har aldrig upplevt detta förut. Så jäkla jobbigt..

Är iaf väldigt glad över att han äter jättebra verkar lugnare och nöjdare samt sover så bra! 4 nätter i rad haf han sovit över 9h i rad utan uppvak, det är ju ändå en resultat på att vi gjort rätt. :)

Fick förresten tillbaka mensen direkt, största mensmagen.. ser typ gravid ut!

Gillar

Kommentarer

Elin
,
När ni höll på att sluta amma, vaknade han något på nätterna då och ville ha mat? Hur gjorde ni då?!
Louise
,
Har mjölkproduktionen stannat av sig själv för dig? 😊
Carro
,
Jag har själv en son i ungefär samma ålder och letar ständigt ny inspiration till maten.. Hur serverar du maten till honom? Mosad form? Små bitar? I kommentaren här ovanför nämner du en hel del korv i olika former. En fråga i all välmening, vad är din tanke/åsikt kring salt och bebisar?
viktoriab
,
Hej jag söker ibland på minimat.se men utgår också från vad vi ska äta och vad passar då för honom. i mosad form med potatis men i små bitar allt de andra. så att han får tugga. han gillar det bäst så 😊 ja när man kokar korven så upplever jag att den inte blir lika salt. Men korv är inga problem tycker jag, om han får det ca 1-2gånger i veckan men jag försöker undvika att ge för salta charkerier för ofta. så är ju rekommendationen. Att inte ge det för ofta och undvika att salta maten. saltar aldrig men har ibland haft i lite buljong för smak. Det funkar för oss. 😊
viktoriab
,
ja jag har inte behövt pumpa nu på 2 dagar 😊
viktoriab
,
vi håller på än! räkna med 10 dagr-2v innan det börjar bli rutin 😊 inte 3 dagar som folk säger.. vi tar upp honom då och tröstar i famnen... försöker få honom att bli lugn och kanske att han somnar i famnen, om inte så lägger jag ner honom igen när han lugnat ner sig och försöker då natta om honom, funkar inte det så gör vi om detta.. erbjuder vatten ocksä på natten. men inte mat innan 05.00 😊
Madeleine
,
Hej Viktoria! Jag har följt dig sedan du var gravid med Frank och jag har en son som är något äldre än honom- snart 8 månader. Vill bara säga att du är en stor inspirationskälla både när det gäller träning och när det kommer till att få till rutiner med bäbis. Vi har också nätter med många uppvak och en bäbis som vill äta ofta och nu är det dags att ta tag i kampen för att trappa ner/avsluta amningen och för att få till rutiner. Grymt jobbat att ni fått till det så bra! Förstår de dubbla känslorna till att sluta amma- så känner jag med och säkert de flesta ammande mammor... Uppskattar verkligen att du är så ärlig i din blogg och visar upp alla sidor av småbarnslivet! Stor kram!
viktoriab
,
Hej Madeleine! Vad spännande att du följt med så länge. tack för alla fina ord och stort lycka till nu ni med! det kommer bli bra 😊 ja precis, heja oss mammor! som får brottas med känslor <3 KRAM
Lisa
,
Hej Viktoria! Jag har en liten son som snart är 8 månader. Vi ska också ge oss in i "sluta-amma-cirkusen" snart. Jag har dock bara kvällsammat och nattammat i snart 2 månader och han har käkat vanlig mat och gröt på dagarna. Grejen är den att han tar varken napp, nappflaska eller välling vilket gör att vi fasar för att sluta (fast vill typ inget hellre). Han har fått många tänder också och jag kan meddela att det gör SVINONT de få ggr han har bitit.........Han är envis som tusan och det är BARA mamma som gäller vid nattning och på nätterna, annars skriker han sig svettig och hes så min man har det svårt. Jag undrar hur er rutin ser ut nu och hur ni löser ev uppvak på nätterna? Behöver tips och råd! Kram
viktoriab
,
Hej lisa! De är ju guld att du bara lyckas amma 2 gånger. Jag gjorde så att sambon fick träna på att natta. Helst efter gröt när han va mätt och nöjd. Frank tar ju inget heller. Uppvaken har jag fått ta nu i slutet. Funkar tillslut imorse fick jag ta till bärselen för att få ro i han. Tog 2h att natta om! Så de krävs att man bestämt sig och sen trösta i famn och försöka vagga till sömns har funkat för oss!