VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Blöjfri på dagtid

Jag har fått väldigt många frågor om hur vi fick Frank att sluta med blöja (på dagtid), då han fortfarande sover i blöja.

Det hela började i somras när vi bestämde att nä, nu ska vi testa att göra han blöjfri! Så vi manade honom att vara utan blöjan och det funkade kanske 2 eller 3 gånger! Då kissade han utomhus! Men inte en gång så testade han att bajsa på toaletten (med barnsits). Han sa hela tiden att nej jag ska ha blöja jag vill inte gå på toaletten osv… det kändes mer som att det var grejen att han bestämde över oss, än att han faktiskt inte skulle kunna klara av att vara blöjfri.

Så kom det en dag här för 3 veckor sedan ungefär när jag bara kände att nej, nu testar vi utan blöja. Jag hade köpt en klisterbok som heter min pottkalender.AFB05F2F-2FB1-4110-AF25-CBFD3E3B8652denna boken + att han skulle få en liten peng att lägga i sin spar rymdraket gjorde att han fick upp intresset för att börja gå på toaletten. Först så fick jag börja klistra i boken när jag gick på toaletten så att han skulle börja tycka det var roligt! Snabbt så ville han inte ha på sig blöjan och var superduktig med att säga till när han behövde gå på toaletten.

Hade han inte kunnat känna av kisseriet och bajseriet då hade vi nog faktiskt väntat med detta. Men eftersom han faktiskt klarade av att styra över dessa saker så kände vi att bråk om blöja är nu bara en grej av att man ska få vara den som bestämmer. Vet att man egentligen inte ska tvinga av blöjan på sina barn om de inte känner sig redo för det men eftersom han hade varit så duktig i flera dagar så kände jag att nej nu eller aldrig.

När Frank då började gråta om blöjan då gjorde jag såhär:

absolut får du ha blöja på dig MEN om du klarar av att vara utan blöjan nu på dagtid på förskolan och hemma i 2 dagar så åker vi till leksaksaffären tillsammans och köper en lastbil till dig!

Vill du ha blöja så blir det ingen lastbil. Du får välja…

oj vad han dividerade med sig själv om hur han skulle göra.. tillslut grät han och skrek neeeej ingen blöja!!!! Så, så fick det bli! Inte EN endaste olycka på förskolan eller hemma, förens idag.. men det kan vi bara räkna med att det kommer ske lite olyckor här o där! Det viktigaste är ju att peppa och få honom att tro på att han grejar blöjfritt!

Juste, vi hade även inga kalsonger under byxorna till att börja med utan körde ”franskt” det var för att jag hade fått höra att kalsongerna kan påminna för mycket om blöjan så att det kan vara svårt att öva blöjfritt med de på. Men nu efter att ha fått koll på detta så har vi också belönat med att köpa nya kalsonger då Frank fick följa med och välja sina egna! Så stort ☺️👍🏼

För nu när jag säger ibland till Frank, kom ihåg att du bara har kalsonger på dig nu! Då svarar Frank:

men mamma jag har ingen blöja och då måste jag ju säga till när jag ska gå på toaletten! 😂 så ja han har fattat hela grejen och det viktigaste av allt, hans kropp har fattat grejen! Vi ställde frågan väldigt mycket i början : är du kissnödig? Behöver du gå på toa? Ska du bajsa? Är du säker att du inte ska testa kissa innan vi går!? Osv osv.. tjatföräldrar 😂 men tror det kan vara bra att vara med o påminna honom om att han inte har blöja på sig så att han lyckas! Det växer självförtroendet av! :)

vi har testat att ha utan blöja på natten men blir ju nerkissat i sängen.. o blöjan på morgonen nu är ju full med kiss såpass mycket att de flesta gångerna kissas igenom blöjan! Har ni bra tips på att sluta med blöjan på natten så får ni gärna dela med er!!! 🥰 vi känner ingen stress men vi behöver lite tips! ❤️


Annons

Kommentarer


 1. Tina 30 september, 2019 on 17:13 Svara

  Hej! Nattkisseriet styrs av hormon så man kan inte träna bort nattblöjan, det kommer automatiskt när kroppen är redo! För vissa går det snabbt, för andra flera år till och med. När blöjan varit torr en längre period kan man testa köra utan. Min son (snart 3) är också blöjfri på dagtid men kör fortfarande på nätterna. Trodde han var redo att sluta med den med men så i en veckas tid nu har nattblöjan varit tung så får avvakta ett tag till :)

  • viktoriabergh 2 oktober, 2019 on 20:31 Svara

   Tack för de! Denna info är kanon! Då avvaktar vi:) kra

 2. Lisa 30 september, 2019 on 17:24 Svara

  Vad duktig han är Frank 😍
  Har läst nånstans att bli det är något hormon som styr det där med att bli torr nattetid.. att man kan ta bort blöjan på natten efter att blöjan vart torr några nätter! Sen om det stämmer det vet jag inte 😅
  Annars har jag ingen erfarenhet att dela med mej av, vårann kille är inte ett dugg intresserad av toaletten än.. och det är lika hos oss, sprängfylld blöja på morgonen 😄

  • viktoriabergh 2 oktober, 2019 on 20:32 Svara

   Åh tack! Ja de verkar som så! Många har skrivit de☺️ så då får vi vänta o se!❤️ kram!

 3. Hanna 30 september, 2019 on 18:47 Svara

  Hej min dotter som är 2år 11månader nu blev blöjfri när hon var 1 år 9 månader. Först blev hon blöjfri på dagarna och sen när jag kände att nu är hon säker m att känna när hon ska gå på toa, då tog 6tag i o bli blöjfri på natten. Tog 2 nätter då började blöjan bli torr hela natten. Killar är lite svårare o bli torra på natten, men det kommer bara tålamod 😀

  • viktoriabergh 2 oktober, 2019 on 20:32 Svara

   Oj vad tidig! Duktiga:) tack hört mycket om ett hormon som avgör om de går bra eller ej så vi ska vänta in torr blöja! :) tack!

 4. Emelie 30 september, 2019 on 20:49 Svara

  Hej! Vi gjorde nästan samma med våran pojk, lika gammal som Frank! Ja började kissa hon vid ca 10-11 på kvällen, tog då upp honom när han sov, bärde honom till toan, & satte honom ner & startade kranen & sa kissa, upprepade detta i typ 2-3 veckor sen lärde han sig. Hände nån olycka men inte många, de va skönt att få en ”helt” blöjfri kille nästan direkt 👍🏻 Lycka till!

  • viktoriabergh 2 oktober, 2019 on 20:34 Svara

   Hahaha oj! Så skulle vi nog inte göra 😅 jag tänker att han får sova, ingen stress! Blöjan på natten är ändå rätt mycket smidigare än dagsblöjorna 🥰 men kul att du delar med dig o skönt att de lyckades! Kram

 5. Lina 30 september, 2019 on 23:18 Svara

  Hej! Va roligt och framförallt skönt för Frank att det går så bra! :)
  Vi har en lillkille hemma som vi också försöker få blöjfri. Han är helt blöjfri hemma men när vi går ut tar vi på blöjan. Upplever att han har svårare att styra över det i andra miljöer. Vill dock gärna börja resta på föris, men är osäker på hur de gör där? Jag får inte riktig respons där utan de verkar va ganska bekväma med att ”slippa” potträning.. har du något tips på hur ni gjorde på föris?

  • viktoriabergh 2 oktober, 2019 on 20:35 Svara

   Hej tack snälla. Ellerhur!😍 säg till dom bara att nu är han blöjfri idag! Så skickar du med massa extra byxor och strumpor! Skulle det gå dåligt i 2 dagar eller misslyckas hela tiden så kanske ni får avvakta! Men testa!! Det är aldrig fel! ☺️👍🏼

 6. Linda 30 september, 2019 on 23:23 Svara

  Hej känner så igen mig i detta du skrivit om, har själv en grabb på 3 år.🥰 Han är också blöjfria på dagtid men vill dock inte bajsa på toan 😬 Ska därför testa den där pottkalendern som du nämnde.👍🏼 Har även en flicka på 8 år och när vi skulle få henne blöjfri på natten så minns jag att vi gjorde som så, inga stora mängder dricka efter kl 18:00 sen fick hon kissa innan läggdags och sedan väckte Vi henne lite lätt när jag och sambon skulle lägga oss, så bar vi henne till toan och satte henne där och höll henne då hon halvt sov 😅och frågade om hon skulle kissa. Vet ej om detta är optimalt. Det dåliga är ju att hon tillslut alltid vakna den tiden för att kissa 😬 Det positiva är att hon väldigt sällan kissat i sängen kanske fem gånger under hela sin tid utan blöja. Men ni kan ju börja med att skära ner på drickan efter middagen och se om han är torr på morgonen. Lycka till 💕

  • viktoriabergh 2 oktober, 2019 on 20:36 Svara

   Ja görså den är så smart! Frank älskar den!:) hhha vi kommer dock inte väcka frank! Känns lite dramatiskt 😂 vi har ändå ingen brådska med de. Många säger att hormoner styr kisseriet på nätterna så man ska avvakta till torr blöja. Så vi kör nog på det:) men tack för att du delar med dig!! Åh lycka till!!

 7. Caroline Svensson 1 oktober, 2019 on 00:02 Svara

  Jag köpte blöjfri på tre dagar och i den står det att man ska ha bestämt sig för att sluta, och då ska man sluta HELT. Vi lät han kissa på blommor i våras och fick sen också den där klisterboken som ni har. Vi lät han sova tre nätter med blöja, sen tog vi bort den helt. Vi laddade med underlag i sängen. Tog tre nätter, sen var han torr på natten också. Vi tog inte upp han på natten heller. Vi var noga med att inte ge så mkt vätska tre timmar innan läggdags.

  • viktoriabergh 2 oktober, 2019 on 20:37 Svara

   Okej smart! Frank älskar att dricka 😂 så blir svårt stt neka han de.. så vi får avvakta lite, ingen stress men skönt o veta att de funkar när man väl bestämt sig! Tack! Kram!

 8. Sara 1 oktober, 2019 on 10:24 Svara

  Vad skönt!! Vi slutade med blöja för vår 3 åring k somras men han har också nattblöja som är FULL på morgonen. Pratat med bvc som sagt att det är något hormon som gör att barn slutat kissa nattetid, och dom menade att det inte var någon idé att sluta med nattblöja förrän den är typ torr nattetid och det där hormonet förändrats. Jag vet inte om det stämmer men orkar faktiskt inte med nedkissade säng nattetid just nu med en liten bebis osv, så det får vänta! Ett tips kan ju vara att inte låta barnet fricka välling tex sent på kvällen för då blir det ju massa vätska som måste ut

  • viktoriabergh 2 oktober, 2019 on 20:38 Svara

   Så har vi också uppfattat det nu! Så vi kör på de spåret 😉 det är ju ingen stress att bli blöjfri på natten. Glad att slippa på dagarna bara! Ja jo precis. Kram!!

 9. Lotta 1 oktober, 2019 on 20:34 Svara

  Vår dotter är två år och tre månader och är blöjfri dagtid sedan början av sommaren. Vi har köpt ikeas gröna potta för 29kr och har med den överallt! bärbar toa helt enkelt.

  då hon dricker välling innan hon ska sova så har hon blöja natte-tid för som du skriver – blöjan är full med kiss. min kompis dotter som är tre månader äldre får inte inta dryck efter 19.00 (nattas 19.30) och håller sig kissfri så stor mängd dryck på kvällen måste bort helt enkelt. jag hörde tipset via michaela deler att när blöjan varit kissfri några nätter i rad brukar barnet vara rätt redo att pröva utan. vår bm sa vi inte ska känna oss stressade alls. vår dotter bajsar i blöja och sover i blöja.

  Ingen stress. Frank har precis blivit storebror, de backar alltid i utvecklingen ett tag och det kommer komma :) du är grym med din son! Du känner honom bäst och ta det i ER (hans) takt <3

  • viktoriabergh 2 oktober, 2019 on 20:40 Svara

   Tack snälla!! Ja det är som du skriver ingen stress! Glad att han kan va utan på dagen. Nattetid får komma sen när han är redo :)! Tack kram!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna