VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Kroppen efter en förlossning/graviditet

Jag tänkte prata lite om kroppen efter graviditeten/förlossningen.. just för att detta aldrig pratas om eller syns i sociala medier.. eller aldrig är kanske att ta i. MEN man ser oftast bara en bild på när bebisen föds och sen massa fina bilder på sin nyfödda. Vilket jag själv velat posta och det är nog för att man är så kärleksfylld och stolt över sitt lilla mirakel så man vill liksom visa hela världen hur man känner inför den lilla bebisen.

Jag vill ju ÄVEN visa er den andra sidan av det hela som man kanske inte ser så mycket av och det är förändringarna som följer med efter nu..42E26FEA-C1AF-49D8-A3B5-CB84DE32DC44 CB83C7C5-B565-4008-8692-1D68C6635424

jag har tex klarat mig hyfsat bra från onda bröst vid amning, såriga bröstvårtor & hemska eftervärkar. Allt detta hade jag jättemycket problem med när jag hade fött Frank men blev alltså besparad mycket denna gång.

Det jag istället har fått nu efter förlossningen förutom ett väldigt svullet underliv är ju hemorrojder! Dessa små utbuktningar ur rumpan som både gör att det kliar och känns obehagligt samt att när man ska gå på toa för nr 2 får massa blod på pappret. Usch så hemskt det är!

Jag fick köpa mig en salva på apoteket och kände att jag var tvungen att förklara för henne i kassan att jag precis fött barn.. som att man ska behöva skämmas! Hatar att jag kände så.

Avslaget/ blödningen som man får efter förlossningen luktar ganska illa ibland och även underlivet kan få klåda (pga läkning av små sår osv) nu denna gången är det inte lika illa som det var med Frank. Då fick jag även en spricka i rumpan av krystandet, eller analspricka som det så fint heter 😉 och då behövde jag dricka en vätska som ”mjukar” upp bajset så att sprickan skulle få tid att läka.

 

Magen har fortfarande en ”gravid känsla” då livmodern tar ca 6veckor innan den återgått i storlek.. så den hänger fortfarande och huden runt naveln är både mörk och skrynklig, sen kommer nog hormonranden finnas kvar väldigt länge! Det minns jag att den gjorde sist. Allt detta känner jag mig väääldigt lugn med och önskar att fler som fött barn skulle kunna känna samma som mig. Alltså inte stressa över hur kroppens förändringar är. Det tog ändå 9mån att skapa ett barn så man kan räkna med minst 9mån innan kroppen börjar återlikna vad den var innan.

Foglossningen är jag inte heller kvitt än.. man kanske kan tro att allt ska försvinna så fort bebis är ute men nej jag kan inte gå längre promenader än och får låta det ta sin tid :)

Jag känner mig även väldigt svag i bäckenbotten och får verkligen knipa ordentligt när jag nyser för nu får jag liksom ingen kontakt med musklerna där nere som jag hade innan. Därför ska jag sätta igång smått med bäckenbotten övningar.. om ni har någon bra app som ni tycker funkar bra för knip övningar så tipsa gärna!


Annons

Kommentarer


 1. Therese 4 juni, 2019 on 18:00 Svara

  Hej! Finns en jättebra app som heter Tät! :)

  • viktoriabergh 13 juni, 2019 on 22:19 Svara

   Tack! Laddat ner den nu:)

 2. linnea 4 juni, 2019 on 18:45 Svara

  Bra inlägg, ärligt och så skönt att läsa såhär tre veckor innan en själv ska genomgå förlossning och återhämta kroppen. Det lär ta tid men känner mig också lugn inför att ”komma tillbaka”, man vet sen innan att man gör det så småning om, och vad är bättre än att få sina fina barn till världen 😀 Det slår allt!

  • viktoriabergh 13 juni, 2019 on 22:20 Svara

   Ja ingen stress att komma tillbak i form, vi vet ju att de går 😉 grattis återigen till lilla bebisen!💕 mys nu!!

 3. Jonna 4 juni, 2019 on 18:58 Svara

  Mer sånt här, heja heja 🙌🏼 Födde mitt första barn 1 vecka efter att ni fick lille Ralf. Och Fyfan, känslan nu efter är ju nästan värre än själva förlossningen. Som du skriver, man ser bara små gulliga bebisar på sociala medier efter, och man tänker inte på allt som kommer efter en förlossning. Blödningar, hur ont det faktiskt gör att göra nummer 2, hur jobbigt det är att bara vara ute på en simpel liten promenad för att det rinner blodklumpar från en. Och inte tala om känslan när man går upp på morgonen efter en natts sömn och känna hur mycket blod det rinner.
  Uppskattade verkligen det här inlägget, det får en att förstå att det inte är fel på en själv som bara blöder och blöder och har ont nu efter. <3

  • viktoriabergh 13 juni, 2019 on 22:20 Svara

   Jag instämmer med dig! Fick chock med Frank så vill så gärna belysa detta❤️ heja oss det går varje dag åt rätt håll iaf❤️

 4. Maja 4 juni, 2019 on 19:24 Svara

  tack tack tack!! så viktigt och så nödvändigt att få läsa för en nybliven förstabarns-mamma ❤️

  • viktoriabergh 13 juni, 2019 on 22:21 Svara

   Ja jag blev så ledsen och irriterad första förlossningen så vill så gärna upplysa mer om det normala! ❤️ stor kram!

 5. Hanna 4 juni, 2019 on 21:00 Svara

  Har du testat knipkulor? Det ska ju stärka bäckenbotten :)

  • viktoriabergh 13 juni, 2019 on 22:21 Svara

   Nej inte gjort det! Känns som stt det traditionella knipet hjälper fint ändå 😉 kram!

 6. Sofia 4 juni, 2019 on 21:24 Svara

  Jag var på en kurs nu under graviditeten som handlade om träning under och efter graviditet och tjejen som höll i den tipsade om en app som heter ”tät” när det gäller bäckenbottenträning. Den tycker jag är bra. Hoppas den kan hjälpa dig :)

  • viktoriabergh 13 juni, 2019 on 22:22 Svara

   Laddat ner🙌🏼 ska testa!😍 tack!

 7. Caroline S 4 juni, 2019 on 21:26 Svara

  Tack för bra och viktigt inlägg! Jag födde barn nr 2 den 7/5 så hög igenkänningsfaktor 😊
  Två appar som jag använder och älskar är ”MammaMage” och ”Tät”. Den sistnämnda är toppen. Använt mycket innan och under graviditeten och känner mig typ stark i bäckenbotten nu 😉

  • viktoriabergh 13 juni, 2019 on 22:23 Svara

   Åh förstår! Tack för tips :) ska testa den!! Har mammamage också, bra att det finns smidiga hjälpmedel. Kram!

 8. Maria 4 juni, 2019 on 23:48 Svara

  Ett tips att få in rutin på är att knipa medans man ammar, då jag själv iaf glömde annars ☺️

  • viktoriabergh 13 juni, 2019 on 22:23 Svara

   Tack! Bra tips!😍

 9. Kajsa 5 juni, 2019 on 08:00 Svara

  MammaMage! Absolut bästa appen för att komma igång med att träna magmusklerna/knipa efter graviditet och förlossning

  • viktoriabergh 13 juni, 2019 on 22:23 Svara

   Tack ska starta med den faktiskt!☺️💕

 10. Erika 5 juni, 2019 on 10:56 Svara

  Hej!

  Vad fint av dig att berätta om förlossningens ”baksidor”

  Jag fick också hemorrojder och jag skämdes massor (vrf gör man det??)
  3 v efter fl så fick jag tid på hc för att kolla upp dom.

  Min rutin var:

  Zyloproct salva flera ggr dagen
  Zyloproct supar 2 ggr dagen
  Asollösning på Pada flera ggr varje dag
  Oral pulver som mjukar upp bajset 2 påsar dagen
  15 droppa cilaxoral (glidande för tarmen)
  Flera koppar kaffe varje morgon.
  Otaliga alvedon å Ipren
  1–2 varmt bad varje dag
  Inte torka mig efter nr 2 utan alltid tvätta rent i duschen efter.

  Så höll jag på i 6 månader (!!!!!!!)
  Fick min operation tillslut, op gjordes i april (födde i sep). Kmr tyvärr behöva göra en till då det fortfarande är sjukt jobbigt :/

  Känns som att jag blivit berövad min föräldrarledighet Pga det här. Lider.som.fan.varje.dag
  Det gör mig så ledsen

  Men det är också så pinsamt! Så jobbigt att svara på vrf jag inte kan göra något på förmiddagarna (för mkt smärta efter massa nr 2) eller vad för operation jag gjorde som gjorde så min sambo behövde vara föräldrarledig 3 veckor så jag fick vara sjukskriven.
  Allmänt pinsamt hela tiden. Så tråkigt att jag/ vi känner så.

  Jag önskade fler influenser pratade om det. Då kanske det skulle ”sluta vara tabulagt”

  Kram på dig och din fina familj 🌸 du är så härlig å genuin

  • viktoriabergh 13 juni, 2019 on 22:25 Svara

   Oj vad du har fått kämpa på med besvären! ❤️ ja hatar tabun! Något som är de mest naturliga är Ju alla komplikationer efter förlossning! Heja dig och bra att du sökt hjälp och fått hjälp. Stor kram!!

 11. C 5 juni, 2019 on 12:37 Svara

  Tips för att få bort randen är att köpa en kroppsskrubb och skrubba rejält ett par veckor. Min försvann då!
  Fick också såna hemska hemmorrojder efter andra förlossningen. Kunde knappt sitta. Ringde till min barnmorska som bara sa att jag skulle trycka in dom. När jag så att det inte går för att det gjorde så ont sa hon att min man skulle göra det. Alltså så jäkla ovärdigt! Skulle jag nyförlöst och sargad be min man att trycka in mina hemmorojder i rumpan på mej?! Nej tack! Som tur var försvann dom med hjälp av salva. Men så dåligt bemötande så jag blir arg bara jag tänker på det!

  • viktoriabergh 27 juni, 2019 on 11:52 Svara

   Ska försöka skrubba bort! Ursäkta sent svar❤️ Åh jag lider med dig att få ha träffat en så dålig läkare som ger det rådet.. herregud! Kram!!

 12. Hanna 5 juni, 2019 on 14:28 Svara

  Tack för bra och ärligt inlägg ❤️ Du får gärna skriva mer om skillnad om första tiden nu jämfört med Frank. Flyter det på mer än första, hanterar man sömnlösa nätter bättre? (Lite orolig snart tvåbarnsmamma)

  • viktoriabergh 13 juni, 2019 on 22:28 Svara

   Hej! Absolut❤️ skrev lite om det idag! Du kommer greja det galant. Sååå mycket mer man orkar med och med ett helt annat lugn!

 13. Johanna 5 juni, 2019 on 20:59 Svara

  I feel ya 🙋

 14. Johanna 5 juni, 2019 on 21:11 Svara

  Tack älskade du!

  • viktoriabergh 13 juni, 2019 on 22:25 Svara

   ❤️

 15. Ebba 5 juni, 2019 on 22:12 Svara

  Tack för att du delar med dig! Så skönt att läsa om verkligheten på sociala medier!

  • viktoriabergh 13 juni, 2019 on 22:28 Svara

   All dagar i veckan!❤️ kram!

 16. Lissel 7 juni, 2019 on 15:28 Svara

  Jag har precis efter dig fött tvillingar och ingen hade berättat för mig om det koagulerade blod som kommer ut efteråt 😬😬 jag hade såna sjuka eftervärkar i 3 dagar 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

  • viktoriabergh 13 juni, 2019 on 22:29 Svara

   Ja de ör såå mysigt med blodet som kommer när man legat ner.. de bara rinner!!😂.. mycket ska man behöva stå ut med efter förlossningen med. Grattis till tvillingarna! Underbart 😍

 17. Caroline 8 juni, 2019 on 10:14 Svara

  En app som heter tät, den skickar ut notiser som påminnelser och har instruktioner för olika övningar så man kan anpassa! Riktigt bra 👌🏻

  • viktoriabergh 13 juni, 2019 on 22:31 Svara

   Tack! Nerladdad, ska sätta igång🙌🏼😍 kram!

 18. Astrid 17 juni, 2019 on 10:30 Svara

  Åh så fint det är att läsa dessa texter, jag önskar att man pratade om det lika mycket som man pratar om själva förlossningen. Ingen vinner ju på att överraskas av den ibland hårda verkligheten av postpartum. Det är långt kvar tills det är min tur men man får börja leta i tid med det lilla utbudet som finns, tack för att du delar med dig!

  • viktoriabergh 17 juni, 2019 on 21:32 Svara

   Håller helt med dig! Stor lycka till när de väl är dags! Kramar!!❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna