VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

När man hamnar i en utsatt situation

Idag hade jag bokad tid hos läkaren för att följa upp mina graviditetssymptom.. foglossning, ryggont, tryck i underlivet som jag pratade med barnmorskan om sist på besöket och jag antog även att jag kanske åkt på ett åderbråck i underlivet (hade de med Frank i magen) när jag läste mig till detta så stod det överallt att det absolut inte är något farligt, det återgår oftast alltid till de normala efter bebis är född och man kan inte behandla detta. Det kan underlätta att använda sig av stödstrumpor, ha benen i högläge ibland och inte sitta eller stå för länge i samma positioner.. men annars så får man helt enkelt hålla ut tills dess att bebisen är född. Ni som inte vet vad det är så kan ni googla 😉 alltså inget allvarligt men känns lite svullet och obehagligt down there om man säger så…

Tillbaka till dagens besök: han ville känna och klämma på magen och sen började han trycka nere på venusberget eller vad man säger 😂.. där gjorde de så jäkla ont! Tror det kanske var något ligament eller något som svullnat.. men ah, jag var öm där.. och så sa han sen, jaa du pratade med barnmorskan om kanske åderbråck i underlivet med? Jaaaa… sa jag då det kan vara de, men hur som så går det ju inte göra något åt de så de är som det är.

Men då helt plötsligt så säger han: jag ska bara.. så lyfts tightsen och trosorna upp och dras ner lite så att han kan med hjälp av handen/ 2 fingrar ta tag ovanför mina blygdläppar fortfarande uppepå underlivet och dra detta uppåt så han kunde ta sig en kik.. nä det är inte så svullet så de är nog ingen fara säger han.

Jag blev ganska chockad och visste liksom inte hur jag skulle reagera.. det kändes så jäkla knepigt! Var liksom så oförberedd på det. Hade jag haft Simon i rummet så hade det ju säkert inte känts så konstigt för det var ju inget mer än en medicinsk undersökning egentligen.. men jag fick liksom ingen förvarning på att det skulle ske, eller veta anledningen till varför han skulle kolla? Om det ändå inte går att göra något åt det? Isåfall hade jag kanske önskat att han informerade mig om varför det är bra att han tittar för om de är väldigt svullet så kan man göra si eller så.. ja ni förstår? Försökte hela tiden upprepa i mitt huvud att detta var en läkarundersökning och fullt professionellt men för mig kändes det ändå så sjukt olustigt i kroppen efteråt.. vi tjejer är ju ändå väldigt utsatta i sådana här situationer och dessutom känsliga!

Eftersom jag kände mig lite konstig efter denna undersökning så behövde jag ringa mamma och älsklingen och berätta för att få prata med dom om de. Men ville även dela med mig av de här, skönt att få skriva av sig! Som sagt var säkert inga som helst konstigheter men just den där känslan efteråt som får en att känna sig lite utnyttjad eller skör.. usch. 💕

 


Annons

Kommentarer


 1. josefin 6 februari, 2019 on 21:28 Svara

  jag skulle ringt till kliniken och fråga om det var nödvändigt och fråga om det gick rätt till :/ Låter ju konstigt för det räcker väl med att BM kollar och han frågade inte ens innan :/

  Men hoppas det var enligt rutinerna när du fått veta iallf… kram!

  • viktoriabergh 7 februari, 2019 on 14:31 Svara

   Barnmorskan behövde inte heller kolla.. så kändes konstigt att kolla på något som inte går att behandla.. men ska ta upp det med barnmorskan nästa besök. Tack snälla!! Kram.

 2. Johanna 6 februari, 2019 on 21:33 Svara

  jag hade också känt mig obekväm, man informerar väl patienten om vad man ska göra innan man gör det. Dessutom kan jag tycka att man även frågar om det är okej att man tittar.

  • viktoriabergh 7 februari, 2019 on 14:32 Svara

   Ja det var ju exakt så jag kände med! Att bara man hade fått info eller chans att säga ja eller nej så hade de känts ok. Jag hade sagt nej för jag upplever inget besvär med det som sagt.. och vet ju att inget går att åtgärda eller göra.. så jäkla knepigt!

 3. Mikaela 6 februari, 2019 on 22:14 Svara

  Vilket jobbigt besök. 😕 Min syster gick igenom typ samma men ändå inte. Hon skulle skaffa nya p-piller, och barnmorskan ville göra en gynundersökning, för att se så hon inte hade några könssjukdomar mm. Dock fick hon ingen förvarning, utan de va mer gå dit klä av dig o upp med benen

  Hon berättade inte vad hon gjorde, och sa sen helt plötsligt att. ”men du verkar ju nästan vara oskuld.”

  Syrran som var vid bristningsgränsen sa att jag försökte ju säga de. O att jag ville inte ha någon gynundersökning.

  Efter detta ringde mamma chefen, o han sa det att ingen undersökning ska göra att man känner sig utsatt! ❤️

  • viktoriabergh 8 februari, 2019 on 18:30 Svara

   Nej usch, vi tjejer är faktiskt väldigt utsatta.. ska definitivt lyfta detta vid nästa besök. Så man får berätta om denna upplevelse. Helt rätt ❤️

 4. Christine 6 februari, 2019 on 22:30 Svara

  Hade du ingen sköterska där inne?märkligt tycker jag som är själv personal,man är väldigt försiktigt och man informerar innan hela tiden va man ska göra….det du känner är bara för att det va obehag man ska gå på din magkänsla…hoppas du känner dig bättre❤

  • viktoriabergh 8 februari, 2019 on 18:31 Svara

   Nej de var bara läkaren, ja jag ska berätta för barnmorskan nästa gång och lyfta detta. Så krångligt att ringa in och få prata med någon också. Bättre att få ta de öga för öga med personal på plats. 💕 tack’n

 5. Tina 7 februari, 2019 on 06:03 Svara

  Oavsett om det var en normal undersökning tycker jag du ska lyfta dina känslor med det stället du var på. Man ska ALLTID informera sina patienter vad man gör/ska göra. Han kan behöva en påminnelse om detta och förhoppningsvis slipper andra uppleva detta obehag du upplevde

  • viktoriabergh 8 februari, 2019 on 18:36 Svara

   Tack för pepp! Ska absolut ta upp detta med min barnmorska. Tycker som du att det är viktigt att lyfta det med personal iaf för att kanske förhindra att andra ska få samma upplevelse. Kram!

 6. Johanna 7 februari, 2019 on 07:31 Svara

  Absolut inte ok. Skulle ta kontakt med chefen på stället och berätta om det där. Så han inte utsätter någon annan kvinna för nått liknande. Fick rent ont i magen av det där. Även om han bara gjorde sitt jobb så är det långt ifrån ok att dra ner ens byxor och trosor och känna. Han ska fråga om det är ok med dig innan han gör det. Så du har gett ditt samtycke till det och faktiskt är med på det. Förstår din chock och känsla av att bli utnyttjad. Hoppas att han aldrig gör så mot någon igen.

  • viktoriabergh 8 februari, 2019 on 18:37 Svara

   Tack. Ska definitivt lyfta detta med personalen för att försöka få en förändring så det inte händer någon annan. Håller helt med dig! 💕

 7. Ellen Schutz 7 februari, 2019 on 12:49 Svara

  Åh ja ”lider” med dig! Jag var med om liknande i veckan när jag var inne på förlossningen. Låg med ctg o ja visste ändå att dom skulle göra en koll av tappen men i mitt huvud så kopplar dom bort ctg först. Men nej barnmorskan bara drar ner mina byxor & trosor utan förvarning.. Kändes så sjukt lustigt ! Då var det ändå en kvinna men rätt barsk och inte alls så trevlig. Kändes så obekvämt även att jag hade min sambo med mig. Han upplevde henne dock lika dant som jag gjorde..

  • viktoriabergh 8 februari, 2019 on 18:43 Svara

   Ja de där kränker sin integritet lite att liksom klä av en vuxen människa! De kan man väl klara av själv.. som att man vore ett barn.. nä fy tusan.. vi tjejer har de inte lätt. 💕

 8. Elin 7 februari, 2019 on 15:00 Svara

  Det där är så långt ifrån ett professionellt bemötande!

  Inte alls ok av en läkare att gör så.

  • viktoriabergh 8 februari, 2019 on 18:45 Svara

   Tack! Ska absolut berätta min upplevelse för personalen och förhoppningsvis få en förändring av hans beteende. ❤️

 9. Sara 7 februari, 2019 on 15:18 Svara

  Tycker inte det låter okej! Tycker också att han borde frågat om du VILL att han tittar för det är ditt val! Tyvärr har jag varit med om liknande saker, läkare är överhuvudtaget ofta dåliga på bemötandet och jag tycker det är desto viktigare med just manliga läkare att vara ödmjuka inför såna här intima saker. Jag hade velat råda dig till att lämna ett klagomål/synpunkt på det här, men förstår samtidigt om du inte vill det. Sånt är också jobbigt.

  • viktoriabergh 8 februari, 2019 on 18:47 Svara

   Ja jag håller med! Jag kommer faktiskt göra de efter pepp från er mina läsare. Ska ta upp det på nästa bm träff. Tack❤️❤️

 10. Elina 7 februari, 2019 on 16:43 Svara

  Rent spontant känner jag att du borde anmäla läkaren. Så konstigt att helt utan förvarning dra ned dina tights och trosor och sen göra som han gjorde! Vanligtvis brukar man väl själv åtminstone ta av sig inför en undersökning som man dessutom vet om ska hända. Mycket oprofessionellt av läkaren och obehagligt. Och låter även som att det var en onödig undersökning också!

  • Elina 7 februari, 2019 on 16:47 Svara

   Och har förresten också åderbråck down there! Är i vecka 16… så lär bara bli värre 😅 Ligger med benen i högläge just nu och stödstrumpor är på som vanligt! 👌

   • viktoriabergh 8 februari, 2019 on 18:53 Svara

    Hahah vi kvinnor har att o kämpa med! 😂😂👍🏼👍🏼 heja oss!

  • viktoriabergh 8 februari, 2019 on 18:53 Svara

   Ja jag känner också så! Ska absolut meddela barnmorskan om denna upplevelse och förhoppningsvis går de vidare med informationen och försöker förändra ”arbetssättet” väldigt oprofessionellt. 💕 tack för pepp! Kram

 11. Matilda 7 februari, 2019 on 17:59 Svara

  Väldigt konstigt, dem brukar ju alltid fråga och sen be att man själv tar av sig. Eftersom att man ev. kan ha blivit utsatt för något så kan man ju må riktigt dåligt av att behöva utsättas för en sådan sak. Man tycker ju att det är obehagligt oavsett men kan ju bli traumatiskt om man råkat illa ut. Sen tycker jag man känner sig extra utsatt som gravid och känslig för sånt. Känns oavsett väldigt oproffisionellt. Hoppas du är okej, kram.

  • viktoriabergh 8 februari, 2019 on 18:54 Svara

   Jag håller med dig! Så sant! Tack snälla, jag ska ta upp detta med bm. Viktigt att ändå säga ifrån när man känner sig fel behandlad. ❤️ tack för pepp!!

 12. Amanda 7 februari, 2019 on 18:01 Svara

  Hej! Är under utbildning inom vården och jag skulle säga att detta kränker din integritet absolut. Han skulle självklart meddela dig vad han tänkt INNAN han gör det! Jag tycker, om du känner för det såklart att vända dig till dit du blev undersökt och berätta vad som hände. En undersökning ska gå rätt till väga och självklart en redan så obekväm undersökning ska man absolut tala om vad som sker innan. Det kan ju vara att han säkert e så ”bekväm” i sin roll men det spelar ju ingen roll för den som ligger där…. :)

  • viktoriabergh 9 februari, 2019 on 21:55 Svara

   Tack Amanda! Jag ska ta detta med min bm! Tycker det är viktigt att lyfta detta som du säger. Kram!

 13. Sofia 7 februari, 2019 on 19:24 Svara

  Jag tycker det är jättebra att du tänker berätta detta för bm. En sådan handling han gjorde är inte ok utan att fråga eller säga till innan. Det DU känner är viktigt och det enda du ska lita på. Kändes det fel så var det fel oavsett om det var hans avsikt eller inte. Gör det som känns bäst för dig men glöm inte att dina känslor inte ska puttas undan för regler och rutiner. Det är som du skriver en väldigt utsatt situation. Styrka till dig ❤

  • viktoriabergh 9 februari, 2019 on 21:55 Svara

   Tack för pepp! Så fint av dig att stötta och lyfta fram min sida i det. Instämmer ❤️ kram!

 14. S 7 februari, 2019 on 20:39 Svara

  Har också åderbråck i underlivet, hade med första och till mig sa bm att man brukar tyvärr få tillbaka det nästa graviditet också. Hur som så har aldrig en läkare kollat mig förutom ca 1 månad innan fl för att se att jag kunde föda vaginalt (mina var otroligt svullna och blodfyllda ryp.. )
  Så jag tycker att det hela låter märkligt, framförallt att han ej informerar dig vad han ska göra! Alltså han ville säkert inga illa eller så, men förstår absolut att du kände dig utsatt! Det hade jag verkligen oxksp gjort i din situation. Tycker du ska berätta om din upplevae för din bm, så hoppas jag du får stöd och att der känns bättre!! 💞

  • viktoriabergh 9 februari, 2019 on 22:00 Svara

   Ja de ligger nog där annars kanske men utvecklas när blodmängden ökar i kroppen. Ja tack! Jag ska göra det faktiskt. Tack för pepp! Kramar! 💕

 15. Liisa 7 februari, 2019 on 21:11 Svara

  Får jag fråga om det var den läkaren som är där 2ggr i månaden? En äldre herre? Om det är han så tycker jag själv att han har kläckt ut sig olustiga kommentarer, och just det där tryckandet över venusberget råkade jag ut för både igår och för två veckor sen. Tack och lov så behöver jag förhoppningsvis inte träffa honom igen under denna graviditet. Samma sak när sköterskan skulle känna om min livmodertapp var påverkad så hann jag knappt lägga mig ner på britsen innan byxorna och trosorna drog ner! Ingen vidare upplevelse!

  • viktoriabergh 9 februari, 2019 on 22:14 Svara

   Ja det stämmer! Men gud vad sjukt att du upplever lite samma.. så fräckt att de bara kör på utan förvarning och hänsyn! Men som sagt ska lyfta detta med bm nästa besök, känns inte helt ok. :/ kram!

 16. Johanna 8 februari, 2019 on 07:30 Svara

  Helt professionell var han inte då du fick den känslan efteråt. Och informera måste dem ju alltid göra!
  När jag var 18 år så skulle jag göra en abort, och även då min första gyn-undersökning. Där sa jag till läkaren att jag var obekväm då detta var första gången. Då tog han instrumenten, tryckte dem mot mina låt och sa ”detta är inte våld, det är hård beröring”. Och så tryckte han in instrumenten. Jag kände mig våldtagen efteråt och det dröjde ända tills jag blev 26 innan jag gick till gynekolog efter det. Dem måste informera om vart dem skall trycka och känna och varför.
  Det som gjorde ont innan hans övertramp är för att du har foglossning. Läkaren berättade för mig INNAN hon tryckte där att om jag har foglossning så kan man nästan inte stå upp när man får tryck vid venusberget

  • viktoriabergh 9 februari, 2019 on 22:21 Svara

   Men usch så hemskt! Förstår inte grejen.. vart är hänsynen & ödmjukheten? Ja det är ju skönt när man får reda på de innan och varför, då förstår man ju varför de gör som de gör och att de finns en expertis bakom. Ska definitivt ta upp detta med min barnmorska iaf! Hoppas du slipper obekväma undersökningar i framtiden och stå på dig du med ❤️❤️ kram!

 17. Maria 8 februari, 2019 on 08:07 Svara

  Jag hade ringt kliniken direkt för att berätta detta, samt barnmorskan så du kan få en ny läkare inför kommande eventuella besök. Så får det ju inte gå till, en manlig läkare får inte göra så om han är ensam i rummet och dessutom inte göra så utan att fråga om det är okej.
  Hoppas du känner dig bättre idag💕

  • viktoriabergh 9 februari, 2019 on 22:24 Svara

   De har ingen annan läkare. Men ska absolut inte göra en ny kontroll där igen. Och ska prata med min barnmorska nästa möte om detta. Tack för fin pepp! ❤️❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna