10 tips att sluta amma tvärt.


  1. Rätt tillfälle? välj rätt tillfälle.. ett bra tillfälle är alltså när tänder inte är på gång eller någon fas direkt kliver på, när bebis är så nöjd som möjligt så kan det vara goda förutsättningar för att lyckas.

  2. anledning/motivation. Har du valt rätt att sluta med amningen? vill du verkligen sluta helt eller trappa ner eller får de ta tid? Vi lät först bebis styra, att de fick följa hans mönster och viljan till bröstet men sen gick inte det så då bestämde vi att sluta HELT. hundraprocent bestämd. först då gick det. Det är det viktiga att faktiskt DU känner att det är rätt tillfälle, att du verkligen vill sluta för då kommer det gå. bebis är bra på att känna av din energi vilket leder in oss på 3an,

  3. TRO. Tro på detta, om inte ni tror på att det kommer gå bra och bli bra så lär inte bebis riktigt heller känna sig trygg med detta beslut, om ni/du som föräldrar visar vägen och stöttar och pushar i detta så kommer det gå så mycket enklare.. jag tröstade i famnen och sa ord som du är jätteduktig, jag tror på dig Frank, detta grejar vi, jag finns här för dig osv.. även om man inte tror att de hjälper bebis så lugnade jag mig själv med dessa ledord.

  4. Skapa bra förutsättningar. Gärna med mycket mat under dagen och speciellt innan läggdags, lek och stoj för en härlig natts sömn, goda rutiner och var beredd med vattenflaskan, nappen, snutten, vaggvisan, uggleögonen, gosedjuren.

  5. Hitta ert sätt. Testa er fram för vad som funkar bäst för er vid nattuppvaken, för oss funkade det bäst att plocka upp ur vaggan för att trösta gåendes i famn i mörkt rum, helst i tystnad men med lite peppord då och då, samt sen lägga ner i spjälsängen för att vagga till sömns.. för er kanske en vaggvisa funkar bäst? eller söva om i bärsele? eller klappa på rumpan. som sagt prova er fram och hitta ert sätt.

  6. Håll dig undan(om det går) Vi försökte först att Simon skulle trösta på nätterna men vi kom sen fram till att Frank blev lugnare hos mig, Viktigt då om du ska trösta är att täcka över sig. Inte gå och vagga med brösten i vädret utan klä på dig så att du minimerar lockelsen till amning. De sägs iaf att de är bättre att låta sambon ta över och i värsta fall kanske att man ska sova borta i 2-3 nätter men det behövdes som sagt inte för oss. Var rätt skönt att finnas där för tröst oså tycker jag. lite kontroll på läget.

  7. Våga be om hjälp! Det kommer kanske bli sämre sömn, räkna med bonus om du får sova under dessa dagar. kampen brukar hålla på i 2-4 nätter sägs det men detta är bullshit, en vana tar ca 14 dagar att bryta så räkna med detta.. såklart kommer de säkerligen bli bättre och bättre under dessa dagar men de är tufft så be om hjälp! Vi ringde hit min mamma som fick hjälpa oss med nätterna, så skönt att få släppa på kontrollen och nattningarna. välbehövligt! Speciellt att få ta ikapp lite förlorad sömn..

  8. Byt inte ut amningen mot något annat. då skapar du oftast ett behov av detta.. många tipsade om välling vid uppvak eller ersättning osv.. men då kan jag ju lika gärna amma om jag har tänkt att ge mat på nätterna ändå? så nej vi fick råd av bvc att bara erbjuda vatten vid uppvak för att de efter 6mån ålder klarar sig utan mat på nätterna.

  9. Bestäm när det är morgon. 5 eller 6 tidigast kanske? och kliv då upp med bebis för att visa att det är morgon. Ge mat överallt förutom där de sovs. Vi fick i början ge 2st grötklämmisar i soffan ca 05.00 för att sen kunna natta om men denna rutin har nu växt bort så nu vaknas det vid 6 eller 7 och då är det en ordentlig gröttallrik vid bordet eller soffan som gäller. Så även fast grötklämmisarna inte var det optimala så funkade det för att ta några kliv framåt med sömnen. Utvecklingen kanske sker succesiv. Det behöver inte vara så förevigt. 

  10. Glöm inte bort att tömma brösten när de behövs för att slippa mjölkstockning, jag pumpade ur när de började kännas hårda och spända, men pumpade aldrig tomt utan tog bara bort den värsta spänningen och försökte dra ut på tiden mellan pumpningarna. Håll brösten varma och försök att inte ta på dom då detta också kan leda till stimulering av mjölk.


Skulle ni inte LYCKAS så kasta ut ordet principfast genom fönstret för då kanske det bara är så att bebis behöver liiiite mer tid på sig, att tiden inte var inne. Det är okej att ge upp om man känner för det! DU kanske inte var redo? men det är som sagt bara du som känner och vet hur du vill göra. amma eller ej så kommer det lösa sig. Det var extremt tufft i början för jag saknade amningen men det blev bäst för oss alla. Nu sover Frank hela nätter nästan hela tiden och detta tack vare att vi varit principfasta men ändå försökt följa honom. Han äter jättebra och har en helt annan ro i kroppen.

Tro på er så kommer det gå galant! <3

Gillar

Kommentarer

Nelly
,
Hej! Undrar bara ej grej. Hade frank det körigt i magen när du plötsligt sluta amma? Fick han ont i magen av att bara äta mat? Bajsar han mer sällan när han bara äter mat? O har han svårt för o bajsa? Haha mycket frågor om bajs.
viktoriabergh
,
Hah förstår dig eftersom han inte drack någon mat så blev han lite hård ibland. Försökte väga upp de med päron och katrinplommon så inga större problem. Inte märkt av de som ett bekymmer. Samt så dricker han MYCKET vatten:) bajsar normalt.
Angelica,
Tack snälla för Så bra tips!!
Angiiews.vimedbarn.se
viktoriabergh
,
Härligt att dom var vettiga!!
Sandra
,
Åh vilka bra tips du kommer med!! Jag som nu ska ge det ännu ett försök avsluta amningen kommer prova mig på dessa istället då jag innan testat ge bröstmjölk i flaska, ersättning eller välling och samtliga har han totalt ratat! Så nu ska vi prova med dina tips ❤️
viktoriabergh
,
Åh vad kul att du gillar tipsen!! lycka till !!!